5 проблема в банята и тяхното решение

Както знаете, банята е помещение с висока степен на влажност, а това е благоприятна среда за развитието на мухъл и други бактерии. Освен това, варовиковите наслоявания, замъглените повърхности и трудните за почистване места също създават трудности. В днешната ни статия ще разкрием 5-те решения на тези често срещани проблеми в санитарното помещение.


Мухълът

Откъде идва мухълът? Народната мълва твърди – от влагата. И това е абсолютно вярно! Гъбичките започват да се развиват при влага не по-малко от 70%, а оптималната влажност за развитието им е 90%. Решенията за борбата с тях се свеждат до две основни направления:

  • Премахване на повишената влажност;

  • Нанасянето на антисептични разтвори.

Варовикови наслоявания

Проблемът с варовика върху аксесоарите в банята – не е доказателство, че от вашите кранове тече твърда вода. Солният магнезий и калцийте, които се намират във водата с течение на времето се наслагват по плочките, смесителите, стените и други части в помещението. Ако не почиствате редовно тези натрупвания, техният слой става все по-дебел и е по-трудно справянето с него.

В повечето магазини, предлаганите решения за "премахване" на наслояванията съдържат киселина, а именно – оксалова, оцетна и/или лимонена киселина. Високата им концентрация позволява за броени минути да се премахне плаката.

Замъглени повърхности

След измиване на крановете и другите елементи с блестящи повърхности ги избършете със синтетичен велур или пергаментна хартия и алкохол.

Черните петна около крановете се отстраняват с много фина тел или бръснарско ножче.

Трудни за почистване места

Обикновено трудните за почистване места в банята са тръбите и тяхното отпушване. Наслагванията в умивалника в една "прекрасна" сутрин могат да се превърнат в сериозен проблем, така че е по-добре предварително да се погрижим за превантивното им почистване. Можете да използвате специални съоръжения, битова химия, а може да пуснете в тръбите и гъвкав маркуч, който буквално да избута всичко ненужно. Не забравяйте също така от време на време да използвате и вендуза - неговата редовна употреба няма да позволи на малките частици да се превърнат в една голяма такава.

Мръсна пяна по душ кабината

За да запазите чиста душкабината си и да не остават петна от мръсна пяна, на първо място трябва да я проветрявате, изплаквате след къпане и два пъти в седмицата да я почиствате с препарат и мека кърпа. Спазвайки редовно тези прости правила, вие ще имате постоянно едно чисто и добре ухаещо санитарно помещение.

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: