Уреди за пречистване на въздуха

Оценка 4.71 от 7 отзива
Филтри
Оценка 4.71 от 7 отзива

По време на студения сезон, когато всички палят печки на твърдо гориво и особено в градовете, където има и множество моторни превозни средства, степента на наситеност на фини прахови частици във въздуха се увеличава значително над нормите. В подобни случаи, много хора прибягват към закупуването на специални пречистватели, спестяващи множество заболявания, като развитие на астма. Какво всъщност представляват и къде е подходящо да ги използваме? Ще се опитаме да обясним в настоящата ни статия.

Какво представляват уредите за пречистване на въздух

Това са компактни корпуси, в които са монтирани филтри, улавящи до различна степен праховите частици, чрез вентилатор, принудително завихрящ въздушната струя. Моделите за дома са снабдени още със специални антиалергични филтрации, улавящи до 99% от канцерогенните елементи и алергените. Подобен процес значително улеснява дишането на астматиците и предотвратява появата на респираторни заболявания.

Освен простото пречистване на въздуха, те притежават още допълнителни екстри, като йонизатор, който осигурява освежаващ ефект. Подобни устройства често са снабдени с аератор за овлажняване, тъй като прекомерната сухота води до застаряване на кожата и възпаление на лигавицата. Последните нововъведения във въздухопречиствателите дори извършват тристепенно почистване, ароматизиране и овлажняване.

Къде може да ги използваме

Могат да се поставят навсякъде в дома, където е необходимо да се осигури свеж и благоприятен микроклимат. Нужно е обаче да обърнем внимание, че отделните модели имат различна производителност и тя трябва да се съобрази с големината на помещението, в което ще работи машината. Ако двете (производителността и площта) не са правилно подбрани, приборът няма да бъде достатъчно ефикасен.

Безопасни ли са за малки деца

Когато избирате въздухопречиствател за детската стая, вземете модел, окачващ се на стената за да се избегне директния достъп от детето. Разбира се, нищо не пречи да го поставите и на земята - бъдете уверени, че малките специалисти ще го "тестват". За да бъде безопасен е необходимо той да се използва правилно. Прекомерната сухота или влага са вредни за човешкия организъм, така че е нужно да следим влажността чрез вградения в уреда хигрометър (показателят трябва да е от 50 до 70%).

Редовно проверявайте филтриращите елементи, защото ако те са препълнени с мръсотия, то приборът става вреден и започва да замърсява. Някои експерти са на мнение, че йонизиращият ефект не е благоприятен за малчуганите, но това все още не е доказано на практика. Ние все пак Ви съветваме, предварително да четете указанията за употреба на производителя и да ги спазвате.

Видове филтри

Съществуват няколко разновидности:

  • Електростатични - наричани още плазмени, те функционират на принципа създаване на електростатично поле, привличащо прахта;

  • Механични - тези HEPA-филтриращи системи имат гъста влакнеста структура, задържаща цялото замърсяване, принудително задвижвано от специален вентилатор;

  • Въгленови - те елиминират неприятните миризми от цигари и т.н;

  • Фотокаталитични - работят на няколко етапа и притежават ултравиолетова лампа и катализатор. На входа си, предизвиканото от вентилатора завихряне преминава през прахоуловител и отива към ултравиолетовия излъчвател и катализатора, където вредните вещества се разграждат до състояние на безопасни - вода и кислород;

  • Водни - тук въздушните маси постъпват чрез принудително завихряне и се сблъскват с роторен елемент, правещ контакт с водата и отделящ полепилите се замърсители.

Ако искате да подобрите микроклимата в дома си и да си спестите бъдещи дихателни проблеми, то още сега поръчайте качествен въздухопречиствател на достъпни цени и с гаранция. Заповядайте в gaudi ds онлайн и направете своя избор още сега, а при затруднения, потърсете ни! Ние сме в постоянно очакване!

Често задавани въпроси

  • Защо да се доверите на Gaudi DS ?

    • Богатата гама продукти в електронния магазин и подходящо подбраните филтри гарантират бърза и лесна ориентарция, намирате точните продукти на един клик разстояние. Разглеждате едновременно 200 фирмени каталози с възможност за сравняване.
  • Какви видове продукти ще видите в раздел Въздухопречистватели?

Безплатна доставка за продукти на стойност над 399лв. до следните градове: София, Варна, Пловдив, Плевен, Бургас, Русе, Стара Загора, Смолян, Ловеч, Търговище, Силистра, Разград, Кюстендил, Враца, Монтана, Кърджали, Видин, Благоевград, Габрово, Велико Търново, Сливен, Пазарджик, Перник, Ямбол, Шумен, Хасково, Добрич и други. За продуктите със специфична доставка прочетете условията.

Филтри

Производител
Видове филтри
Затвори филтрите