Гранитогрес

за страница
Филтри

Гранитогресът е вид подова настилка, създадена през 80-те години на миналия век в Италия. През последните години тя се превърна в една от най-предпочитаните за облицоване на подове. Вижте как е произведена, какви са предимствата ѝ и как да я поддържате!

Каква е разликата между теракот и гранитогрес?

евтин гранитогрес

Настилката гранитогрес представлява изкуствени плочи, изработени чрез пресоване на смес от различни материали. Създадена е с идеята да комбинира хомогенността и покритието на керамично-порцелановите изделия със здравината на гранита. Затова и понякога накратко в разговорния език можете да срещнете покритието и като „гранит“.

За изработването на сместа се комбинират каолинова глина, различни минерали и кварц. Може да има късчета от дялан камък за постигане на натурален ефект и максимално реалистична имитация. Минерални цветни пигменти пък се добавят за да се засили декоративният ефект и да се наподобят различните видове природен гранит.

Съставките се пресоват под огромно налягане (до 600 килограма на квадратен сантиметър). Така се постига максимална плътност на материала и вътре не остават кухини. Следва изпичане на висока температура до постигане на хомогенен стъклен монолит, отличаващ се с изключителна здравина и устойчивост. Именно в тези качества се крие и най-голямото предимство на покритието.

Запознайте се подробно с разликите между гранитогрес и теракот тук:

ГранитогресФаянс
МатериалГлина, частици гранит, кварц, естествен камък, минералиОрганична глина
ИзпичанеПлочките се пекат на висока температура, около 1300 – 1400 градусаПече се при температура около 1000 градуса
УстойчивостОтличава се с изключително висока здравина и устойчивост, включително на удар и надраскване. Издръжлив е на температурни промени.Издръжлив на натоварване (на тежест).
ПриложенияПодходящ за подове на помещения с високи нива на натоварване: коридори, кухни, офиси, стълбища, гаражи. Използва се също за бани, кухненски плотове.  Удачен избор за външни и открити пространства като тераса, веранда и двор. Подходящ е за поставяне и на цокъл. Предлагат се и декоративни плочки от гранитогрес за облицовка на стени.За облицоване на стени и подове в банята и кухнята.
ВизияПредлага се в разнообразни дизайни. Може да имитира натурален камък, мрамор, гранит, дърво и др.Огромен избор на различни цветове и шарки.

С какво да почистя гранитогрес?

Поддръжката на гранита за облицовка е сравнително лесна и това е още една от причините той да е сред най-популярните съвременни настилки. Можете да го почистите както със специално предназначените за целта препарати на сапунена основа, така и с разтвор от оцет и вода. Забършете с микрофибърна кърпа или с моп. Добре е да избягвате абразивни препарати, както и динамично търкане с телени и други твърде агресивни механични средства.

Какъв гранитогрес да избера?

гранитогрес на изгодни цени

Дизайн

Плочите от гранитогрес се предлагат с изключително разнообразни визии. Твърдият материал може максимално реалистично да имитира камък, мрамор, естествен гранит или дори бетон. Подобни модели са отличен избор за покритие на външни пространства, коридори, офиси, зали. А биха могли да придадат авторитет и класа и на помещения като всекидневна и кухня, без да добавят излишна претенциозност или претрупаност към атмосферата.

Имате избор между едноцветен „мрамор“ или „гранит“, които извеждат дизайна на по-високо ниво и носят класическа елегантност. Ако пък се спрете на плочи, наподобяващи бетон, ще създадете усещане за непринуденост, за грубовата котидж атмосфера.

Гладката настилка с пъстри камъчета и други декоративни елементи пък, със своя по-фин дизайн е подходяща за всяка стая, включително за хола, за банята и дори за детската. Цветовете са изключително разнообразни: бял, черен, кафяв, сив, червен.

Особено впечатляващи са плочите от гранит, които имитират дърво. Могат да наподобяват на паркет или гредоред, като при различните видове „дървото“ е светло, тъмно или оцветено. Така получавате дървен под с изключителна трайност, който се поддържа с лекота.

Ако търсите ефектно покритие за стена, можете да се насочите към предложенията от гранит, имитиращи тухли. Можете да се спрете и на покритията, изработени във винтидж стилистика.

Повърхност

В каталога ни ще откриете плочи от гранитогрес с различни повърхности: матирани, гланцирани, грапави. Важно е да съобразите избора си не само с естетическите си разбирания, но и с предназначението на покритието. Ако го избирате за тераси, дворове и други външни пространства, е важно да се насочите към студоустойчив и нехлъзгащ гранит. Така дори и през зимата покритието ще запази перфектния си вид и няма опасност от появата на пукнатини, а при сняг и дъжд настилката ще осигури стабилна основа без риск от инциденти. Чест избор за външни помещения са релефните видове.

При избора на гранитогрес за баня отново е важно да се насочите към модели, чиято повърхност не позволява подхлъзване. За мокрите помещения обикновено се избират матирани, но не релефни видове гранит, тъй като релефните не са толкова удобни при стъпване с бос крак.

Полираният и гланцираният гранитогрес са отлично решение за всички останали стаи. Те са красиви и отразяват околната обстановка. Създават усещане за лукс и простор. Можете да ги поставите, в хола, кухнята, спалните. Допълнителен плюс на полирания гранит е, че се почиства особено лесно, тъй като по гладката повърхност се задържат по-малко замърсявания, които се премахват с лекота.

Размери

Важно е да обърнете внимание и на тази съвсем практична страна на нещата. Предлагат се плочи от гранитогрес с разнообразни размери и форми. Могат да са квадратни: 33/33, 45/45, 60/60, 80/80, 90/90 и др. Имате богат избор и между различни правоъгълни модели: 60/120, 30/60. Формата и подредбата на шарките имат огромно значение за визията на помещението. Не е маловажно и самото поставяне. Колкото по-голям е размерът на плочите, толкова по-лесно е реденето.

Други специфики, които трябва да знаем за гранитгореса

Гранитогрес, Плочки, Качество, Размери, Цени

Колко тежи един квадрат гранитогрес?

При избора на плочи от гранит, е важно да сте наясно с всички детайли, свързани с покупката. Теглото на продукта е от съществено значение. Както стана ясно, гранитогресът е здрав, солиден материал, който има съответното немалко тегло. Плочките обикновено са пакетирани в кашони, съдържащи определен брой елементи. Големината на кашона зависи от размера на самите плочи, колко квадрата покриват, както и от техния вид. Разновидностите на гранитогреса имат различно покритие и дебелина, в зависимост от това дали са предназначени за външна или вътрешна употреба, дали са за подове или стени и т.н.

Приблизителното тегло на пакет от гранита за разнообразните покрития може да варира от 15 до над 40 кг. За да не допускате грешки при планирането, пресметнете площта, която трябва да покриете, преценете колко пакета ще са нужни за нея (на всеки пакет е отбелязана квадратурата), и тогава сметнете общото тегло на кашоните. Така ще имате ясен ориентир и за доставката, която очаквате (ако поръчвате материалите онлайн).

Колко време съхне?

Когато правите ремонт, ви се иска всеки етап от него да приключи възможно най-бързо, за да се порадвате на резултата и да ползвате помещенията възможно най-скоро. Когато става въпрос за полагане на покрития обаче, бързането никога не е добър съветник. Важно е да се изчака нужното време, за да може положеното под плочките от гранит лепило да засъхне качествено. В противен случай, ако започнете да ходите по тях, или да поставяте мебели и предмети, преди сместа да се е втвърдила, има риск от хлътване и деформиране на настилката.

Върху процеса на съхнене на лепилото за плочи от гранитогрес оказват влияние различни фактори: околната температура, влажността. Монтажното лепило съхне най-бързо при топло време и сух въздух. Оптимална температура за поставяне на настилка от гранит е около 20 градуса.

При лятно сравнително сухо време подовите плочки от гранит е добре да бъдат оставени да изсъхнат за около 36 часа. Ако се налага да полагате гранитогреса през по-хладните сезони, добре е да предвидите поне 48 часа за съхнене. Ако въздухът е много влажен, добре е да изчакате 3-4 дни, преди да стъпвате по настилката.

Има значение и типът лепило. Някои видове са определени като бързосъхнещи, като при тях ориентировъчното време за съхнене е посочено като едва няколко часа. Имайте предвид обаче, че и тук процесът зависи от околните температура и ниво на влажност. А и работата с тях трябва да е много бърза и експедитивна.

След лепенето отделете специално внимание и на качественото фугиране.

С какво се пробива гранитогрес?

След полагането на гранитогрес на пода и облицовката на стените, в немалко случаи се налага пробиване на плочите. Може да се монтират парапети в коридора или на терасата, да се поставят огледала и закачалки в банята, да се закрепят мебели в коридора или хола и т.н.

Пробиването не е съвсем проста задача, тъй като плочите от гранит са доста здрави и са изработени така, че да запазят целостта си възможно най-дълго. Много от моделите имат и специален покривен облицовъчен слой, който прави проникването на свредлото още по-трудно. 

При пробиването е важно да използвате подходящ инструмент със специални боркорони, подходящи за пробиването на плочи (с диамантени зърна). Важно е пробивът да стане максимално чисто и перпендикулярно. Отворът трябва да е с оптималния диаметър, нужен за вкарване на дюбела, без да е по-широк или да се получава нащърбване по стеничките. Така се гарантира опазването на здравината на плочката, докато при невнимателно боравене с инструментите е възможно и напукване.

Какви видове предлагаме?

В каталога на Gaudi DS ви очаква разнообразие от качествени и ефектни предложения за настилки от гранитогрес. Тук представяме най-актуалните модели на водещи световни производители. Здравите, трайни материали, поднесени в модерен дизайн, са най-доброто решение за вашето жилище, вила или офис. Настилките от гранит, предлагани в раздела, се отличават с ниска абсорбция на вода, висока плътност и устойчивост на температурни амплитуди.

Имате избор между гранитогрес с грапава повърхност, матиран и такъв с гланцов завършек. Разнообразието от дизайни е огромно, а офертите – достъпни. Не пропускайте и атрактивните промоции! Те ви дават възможности за покупка на гранитни плочи от онлайн магазин Gaudi DS на изключително евтини цени на квадрат! Инвестирайте дългосрочно в топ качество и страхотна визия!

Полезни статии свързани с гранитогрес:

Безплатна доставка за продукти на стойност над 399лв. до следните градове: София, Варна, Пловдив, Плевен, Бургас, Русе, Стара Загора, Смолян, Ловеч, Търговище, Силистра, Разград, Кюстендил, Враца, Монтана, Кърджали, Видин, Благоевград, Габрово, Велико Търново, Сливен, Пазарджик, Перник, Ямбол, Шумен, Хасково, Добрич и други. За продуктите със специфична доставка прочетете условията.

Филтри

Производител
Покажи по-малкоПокажи повече
Размер
Покажи по-малкоПокажи повече
Произход
Покажи по-малкоПокажи повече
Повърхност
Покажи по-малкоПокажи повече
Ръб на плочата
Качество
Тип
Покажи по-малкоПокажи повече
Приложение
Покажи по-малкоПокажи повече
Затвори филтрите