Плочки за баня

за страница
Филтри

Плочките за баня имат дълга история, която датира още от древните цивилизации. В Древен Египет, например, плочките се използвали не само за функционалност, но и за украса на значими сгради и домове. В Римската империя, плочките облицовали великолепни бани, които служили както за ежедневни нужди, така и за социални събития. През средновековието, традицията продължила с употребата на керамични плочки в Испания и Португалия, където те често носели впечатляващи геометрични и флорални дизайни. В ренесансова Европа, плочките стават все по-разпространени в баните на благородниците, символизирайки лукс и статус.

плочки за баня

В съвременния интериорен дизайн, плочките за баня играят ключова роля не само заради своята функционалност, но и като средство за изразяване на личен стил. Те предлагат несравнима гъвкавост в дизайна, с широка гама от материали, цветове и текстури, които могат да се адаптират към всякакъв интериорен стил — от минималистичен до богато украсен. Съвременните технологии също позволяват на плочките да имитират различни повърхности като дърво, камък или дори метал, което ги прави изключително популярни в модерните бани.

Какви са ползи от използването на плочки за баня:

 • Хигиеничност: Плочките са изключително хигиенични, лесни за почистване и устойчиви на мухъл и бактерии, което ги прави идеален избор за банята, където влажността е висока;

 • Дълготрайност: Керамичните и порцелановите плочки са изключително издръжливи. Те могат да издържат години на интензивна употреба без да показват знаци на износване, което гарантира, че вашата баня ще изглежда страхотно дълго време;

 • Водоустойчивост: Едно от най-големите предимства на плочките в банята е тяхната водоустойчивост. Те предпазват стените и подовете от влага и водни щети, което е особено важно в тази част от дома;

 • Естетическа стойност: Плочките предлагат неограничени възможности за дизайн, като по този начин могат да удовлетворят всеки вкус и стил. От богати цветове и сложни модели до елегантни и прости линии, плочките могат да се превърнат в изявен елемент в банята;

 • Енергийна ефективност: Някои типове плочки, като например тези от порцелан, отразяват светлината, което може да помогне за увеличаване на естествената светлина в помещението и да намали нуждата от допълнително осветление.

Плочките за баня са не само функционален, но и естетически избор, който предлага дълготрайност и стил. Тяхната разнообразна употреба в историята и съвременните технологични подобрения ги правят идеален избор за всяка съвременна баня.

Видове плочки за баня

Изборът на плочки за баня е съществен за създаването на естетически приятна и функционална среда. В този обзор ще разгледаме четири популярни вида плочки: керамични, порцеланови, стъклени и мозайка, като ще акцентираме на техните характеристики, предимства и приложения в съвременния дизайн на бани.

Керамични плочки

Керамичните плочки са изключително популярен избор за облицовка на бани, предлагайки идеално съчетание между функционалност, стил и икономичност. Тяхната универсалност и разнообразие от дизайни ги правят подходящи за всяка баня, от традиционни до модерни интериори. 

Керамичните плочки се произвеждат от природни материали като глина, пясък и вода, които се формират и след това се изпичат в пещи при високи температури. Този процес води до създаването на изключително твърд и издръжлив материал. Повърхността на плочките може да бъде глазирана или неглазирана, като глазирането добавя допълнителен слой защита срещу петна, вода и наранявания.

Основни характеристики:

 1. Издръжливост - Керамичните плочки са известни със своята трайност и устойчивост на износване. Те могат да издържат на редовно използване и са отличен избор за бани с интензивно ежедневно ползване.

 2. Лесна поддръжка - Глазираните керамични плочки са много лесни за почистване; обикновено изискват само бърсане с влажна кърпа или моп. Те не абсорбират миризми и не задържат алергени, което ги прави хигиеничен избор за банята.

 3. Водоустойчивост - Глазираните керамични плочки предлагат отлична защита срещу влага, което ги прави идеални за влажните условия в банята. Това ги прави подходящи за използване както на пода, така и на стените в банята.

 4. Ценова достъпност - Керамичните плочки са сред по-икономичните опции на пазара, което ги прави отличен избор за проекти с ограничен бюджет.

Съвременните технологии за печат позволяват на керамичните плочки да имитират широк спектър от материали, включително дърво, камък и метал, което предоставя безкрайни възможности за дизайн.

Керамичните плочки могат да бъдат използвани във всяка част на банята, включително стени, подове, душ зони и дори като декоративни акценти.

Благодарение на разнообразието от размери, цветове и текстури, керамичните плочки предлагат възможности за персонализиране, позволявайки на всеки да създаде уникален и персонализиран външен вид в своята баня.

Порцеланови плочки

Порцелановите плочки са един от най-предпочитаните материали за баня поради своите високи характеристики на издръжливост и визуална привлекателност. Те предлагат решение за дълготрайна и елегантна облицовка на бани, което е идеално както за домашни, така и за търговски пространства.

Порцелановите плочки се произвеждат от изключително фини и чисти суровини, включително глина, пясък и фелдшпат, които се смесват, формоват и изпичат при много високи температури. Този процес води до създаването на изключително плътен и твърд материал. Порцелановите плочки могат да бъдат глазирани или неглазирани, като глазираният вариант предлага допълнителна защита срещу петна и влага.

Порцелановите плочки са изключително издръжливи срещу натоварвания, надраскване и износване. Това ги прави подходящи за места с интензивно използване.

Едно от ключовите предимства на порцелана е неговата минимална порьозност, което го прави почти непропусклив за вода. Това го прави идеален за влажни зони като бани.

Благодарение на ниската си порьозност, порцелановите плочки са устойчиви на петна, което улеснява тяхното почистване и поддръжка.

Порцелановите плочки могат да се използват и на открито, тъй като са устойчиви на мраз, което ги прави подходящи за климати със силни зимни условия.

Порцелановите плочки се предлагат в широка гама от цветове, модели и финиши, включително имитации на дърво, камък и метал, което ги прави изключително адаптивни към различни стилове на декорация.

Те могат да бъдат използвани както на подове, така и на стени в банята, предлагайки възможност за създаване на координиран или контрастен външен вид. Порцелановите плочки са също чудесен избор за душ кабини, благодарение на своите водоустойчиви свойства.

Порцеланът е съвместим със системите за подово отопление, тъй като добре провежда топлината, което го прави идеален за употреба в бани, където често се инсталира такава система.

Стъклени плочки

Стъклените плочки са избор, който добавя изисканост и светлина във всяка баня. Благодарение на своите специфични свойства и визуални качества, стъклените плочки са идеални за създаване на модерни и привлекателни пространства. 

Произвеждат се чрез плавене на стъкло, което след това се охлажда и се реже на плочки. Този процес може да включва добавяне на цветни пигменти или вложки от метал и други материали за създаване на различни ефекти и текстури. Някои стъклени плочки са направени от рециклирано стъкло, което ги прави еко-приятелен избор.

Стъклените плочки отразяват светлината, което помага на помещенията да изглеждат по-светли и просторни. Те също така предлагат гладка, бляскава повърхност, която придава луксозен вид на всяка баня.

Лесни за са почистване; могат да се поддържат чисти с просто бърсане с влажна кърпа, което ги прави хигиеничен избор за банята.

Мозайки

Мозайките са малки, често цветни плочки, които могат да бъдат изработени от керамика, стъкло, порцелан, или дори природни камъни. Те предлагат изключителни възможности за персонализация на вашата баня, създавайки уникални дизайни и акценти. Мозайките са идеални за създаване на декоративни граници, пана или акцентни зони около огледала и шкафове.

Фактори за избор на плочки

Изборът на плочки е важен етап при ремонт или обновяване на дома, особено когато става въпрос за помещения като банята или кухнята. Различни аспекти като размер, форма, цвят, материал, повърхност и цена играят критична роля в този процес. Нека разгледаме всеки от тези фактори по-подробно, за да ви помогнем да направите информиран и подходящ избор.

 1. Размер: Изборът на размер на плочките може да повлияе значително на визуалното възприятие на пространството. Големи плочки могат да накарат малко помещение да изглежда по-голямо, тъй като по-малкото фуги създават илюзия за по-гладка и еднородна повърхност. Малките плочки, от друга страна, са идеални за създаване на детайлни мозайки и могат да добавят характер в специфични зони като душ кабини или като акцентна стена.

 2. Форма: Плочките идват в разнообразие от форми, включително квадратни, правоъгълни, шестоъгълни и дори нестандартни геометрични форми. Изборът на форма може да добави динамика в дизайна и да се използва за визуално разделяне на различни зони в помещението.

 3. Цвят и Дизайн: Цветът на плочките може значително да повлияе на атмосферата в стаята. Светлите цветове правят пространството по-светло и по-просторно, докато тъмните тонове придават усещане за интимност и елегантност. Смелият цвят или сложният дизайн на плочките могат да действат като фокусна точка в дизайна на стаята. Важно е да се вземат предвид и модели и текстури, които могат да добавят дълбочина и интерес към помещението.

 4. Материал: Изборът на материал не е само въпрос на външен вид, но и на функционалност. Керамични и порцеланови плочки са изключително популярни за бани поради тяхната водоустойчивост и лесна поддръжка. Стъклените плочки предлагат блясък и стил, докато природният камък добавя уникален и изискан вид, но може да изисква повече поддръжка.

Съвети за избора на плочки за различните зони в банята

евтини плочки за баня

Плочките могат да определят атмосферата на банята и да са ключов елемент за устойчивостта и функционалността на пространството. Ето някои специализирани съвети за избор на плочки за различните зони в банята

Под на банята

За пода на банята е важно да изберете плочки, които са изключително издръжливи и неплъзгащи. Разгледайте плочки с матова повърхност или специално текстурирани плочки, които предотвратяват хлъзгане при мокри условия. Керамичните и порцелановите плочки са идеален избор поради тяхната водоустойчивост и издръжливост. Също така, тези материали се предлагат в широка гама от цветове и дизайни, което ви позволява да създадете уникален и привлекателен вид на банята.

Стени на банята

Стените на банята предлагат повече възможности за креативност. Можете да изберете плочки с различни размери, цветове и текстури, за да създадете интересен и естетически приятен интериор. Стъклените плочки са популярен избор за стени, тъй като те отразяват светлината и придават свежест и простор на помещението. Освен това, лесни са за поддържане и чистене. Не забравяйте да изберете плочки, които са специфично предназначени за стенни приложения, за да осигурите дълготрайност и безопасност.

Душ кабина

За душ кабината, където влажността и водата са постоянни, е изключително важно да изберете водоустойчиви плочки. Порцелановите плочки са предпочитан избор поради тяхната ниска водопоглъщаемост и издръжливост. В допълнение, разгледайте възможността за използване на по-малки плочки в душ зоната, тъй като те предлагат по-голяма повърхност на фугиране, което помага за по-добро сцепление и предотвратяване на пързаляне.

Вана

При зоната около ваната, където стилът често е водещ, можете да си позволите да бъдете по-експериментални с материали и дизайни. Мраморните плочки, например, добавят нотка на луксозност и елегантност, но изискват по-грижлива поддръжка заради своята порестост. Ако търсите нещо с по-малко поддръжка, порцелановите плочки, които имитират естествени материали като дърво или камък, могат да бъдат идеален избор.

Заключение

Изборът на плочки за баня често може да бъде сложен и времеемък процес, като всеки детайл трябва да бъде внимателно обмислен. 

Онлайн магазинът Gaudi-DS предоставя възможността да разгледате огромен асортимент от плочки без да напускате уюта на своя дом. Това включва различни материали, стилове, размери и цветове, като ви позволява да сравнявате опции и цени на едно място. 

Ние предоставяме подробна информация за произхода и спецификациите на своите плочки, както и гаранция за качество.

Безплатна доставка за продукти на стойност над 399лв. до следните градове: София, Варна, Пловдив, Плевен, Бургас, Русе, Стара Загора, Смолян, Ловеч, Търговище, Силистра, Разград, Кюстендил, Враца, Монтана, Кърджали, Видин, Благоевград, Габрово, Велико Търново, Сливен, Пазарджик, Перник, Ямбол, Шумен, Хасково, Добрич и други. За продуктите със специфична доставка прочетете условията.

Филтри

Производител
Покажи по-малкоПокажи повече
Размер
Покажи по-малкоПокажи повече
Произход
Покажи по-малкоПокажи повече
Повърхност
Покажи по-малкоПокажи повече
Цвят
Покажи по-малкоПокажи повече
Затвори филтрите