Подово отопление за баня - какво представлява

Подовото отопление е една от възможностите за създаване на неповторим уют в банята, защото си представете колко е приятно след къпането да стъпите върху топъл под отколкото на леден. В настоящия материал ще наблегнем именно на този тип инсталация и ще разберем отделните разновидности и начини за техния монтаж.


Какво представлява подовото отопление за баня

Това е цялостна система, позволяваща равномерното нагряване на дома. Топлоносителят в случая се намира под подовата настилка в помещението и е разположен спираловидно или на типа на черупката на охлюва. Стойността на температурата се регулира от специален сензор или термостат, следящ показателя и при достигане на зададения температурен параметър, той автоматично изключва и включва системата.

Обикновено нагревателният елемент е гъвкав във вид на кабел или тръби, полагащи се върху цялата повърхност.

Какви видове има

Най-популярните към момента са водното и електрическото. В първия случай за нагревателен елемент се използват гъвкави тръби, по които тече предварително нагорещена вода. Тя се затопля от специален нагревател или от парната инсталация на твърдо гориво или на пелети. За поддържането на определена температура се използва термостат, регулиращ показанията.

Електрическото пък се състои от медни проводници, нагряващи се под въздействието на тяхното съпротивление. Контролът се осъществява чрез терморегулатора, през който също се спира изцяло системата. 

Начини на инсталиране

При водното отопление се използват тръби от металопластика, устойчиви на корозионни процеси и лесно огъващи се. 

  1. Началото започва с почистването и изравняването на повърхността, а после по целия периметър се поставя специална лента, върху която се полага армираща метална решетка.

  2. Разположението на нагревателя започва по предварително начертана схема със стъпка между свивките от 30 см. Прикрепването се извършва чрез пластмасови скоби за по-рано положената армирана мрежа.

  3. След приключване на процеса, инсталацията се тества, като се пълни с вода и се обезвъздушава. 

  4. Изчаква се поне една нощ, за да се появят течове ако има такива. Ако всичко е наред, преминете към замазката за плочките, чиято дебелина не бива да е повече от 7-8 мм. Важно е обаче да не включвате уреда преди хубаво да е изсъхнала замазката, защото ще я напукате.

При електрическия вариант нещата като цяло са идентични, но тук мрежата и кабела са монтирани заедно и Вие просто разстилате мрежата по повърхността. Термостатът и сензора се монтират съгласно инструкциите на производителя. След изпробване, можете веднага да пристъпите към лепенето на плочките, без допълнителна замазка. Ако поставяте такава, тя не бива да е по-дебела от 4-6 мм. Информативно ще споменем, че един квадратен метър от този тип консумира около 120-150 вата електроенергия.

За да получите по-уютна и топла баня, заповядайте онлайн в Gaudi-ds, където са достъпни различни видове на страхотни цени. Ние гарантираме високо качество и изгодни предложения, а в случай на необходимост от повече информация и съвет с професионалист, потърсете ни безплатно в сайта. Очакваме Ви!

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: