Как да предотвратим спуканите плочки в банята

Историята познава ситуации, при които няколко години след ремонта в банята плочките се спукват и повечето хора са склонни да вярват, че причината е в лошото им качество. Това обаче не винаги е основният фактор.


Най-често те се пукат поради изменения в основата, върху която са положени, некачественото и евтино лепило, тесни фуги, които не им позволяват да се разширяват и стесняват в следствие на промените в температурата и поради некачествения материал, от които са изработени.

Лепила

При избора на лепило на първо място трябва да се определи разхода на материал и основата. Свойствата му се определят от неговия състав. Всички лепила могат да бъдат разделени на групи: за циментова основа, еднокомпонентни, двукомпонентни и т.н. Най-популярни са тези за циментова основа.

По-широки фуги

Препоръчва се използването на специални кръстчета за уеднаквяване на фугите. Принципно се използват такива с широчина най-малко 3 мм., а при по-големите се оставя разстояние поне 4-4,5 мм, особено ако са гранитогрес. Фугите обаче, освен красотата, която придават, имат и друго предназначение.

Те компенсират раздуването и свиването в следствие на температурните промени, което пък от своя страна предотвратява появата на спуквания.

Санитарен силикон

Санитарният силикон се нанася върху фугите, граничещи със стена-под и стена-стена. Те поемат различните изменения и деформации, настъпващи в  следствие от  различни странични фактори.

Санитарният силикон също така предотвратява развитието на мухъл и бактерии и той е много еластичен, поради което се препоръчва неговото прилагане, като еластичен защитен материал в банята.

Качествени плочки

Качеството също е много важен фактор в борбата със спукванията. Има няколко неща, които трябва да се съблюдават при покупката:

  • дебелината – колкото са по-дебели, толкова са по-здрави. Със сигурност става въпрос за милиметри. Въпреки това, дори и милиметър дебелина придава голяма здравина, а това  означава, че рискът за деформация в процеса на експлоатация намалява;

  • износоустойчивостта - проверява се, като се постави плочката върху грапава повърхност и се втрие няколко пъти в нея чрез лек натиск - не трябва да остават драскотини.

Защо Gaudi-ds

Gaudi-ds е интернет магазин за санитарно оборудване и тук ще намерите всичко необходимо за обзавеждане на вашата баня. Адекватните ни цени, професионалното обслужване и кратките срокове за доставка ни правят подходящия партньор при всеки домашен ремонт. Така, че очакваме Ви!

Споделете чрез:

Горещи оферти

Свързани продукти

More info
ContactОбади се