Какво трябва да знаем за хидроизолацията в банята

Банята е помещение, към което се предявяват специални изисквания. Това е свързано със специфичния режим на нейната експлоатация и отделния микроклимат. За да се осигури в помещението защита от излишна влага или последици от течове на тръби, е нужен предпазен слой под плочките. Все пак обаче има различни видове и за да употребим най-подходящата, трябва да ги познаваме.

Разлики между видовете

Смесите за хидроизолация в банята за пода и стените са доста разнообразни. Традиционният състав е битума, който е импрегниран с дървесни материали, но съвременната индустрия предлага много други възможности. Най-търсените видове са:

  • обмазъчен състав под формата на замазки;

  • дървесни ролкови материали със защитна импрегнация;

  • пастообразен (например, полимерциментов състав) и течен състав;

  • проникващ защитен състав, изменящ структурата на порестите материали (например, бетона);

  • сухи смеси за изготвяне на разтвори;

  • замазка, предназначена не само за изолация, но и за изравняване на повърхности;

  • напръскване върху каучукова или полимерна основа, като след втвърдяване създава влагобариера във вид на филм.

Как да ги използваме

Въпреки, че 3D или саморазливните подови, а така също и противопързалящите замазки сами по себе си са идеално хидроизолационно покритие, се разпространяват все по-широко (въпреки високата им цена) и традиционните, оставащи под плочките.

Преди започване на работа, всички съединителни фуги по стените и таваните се разширяват до 2 см. Надлъжните фуги в ъглите се обезмасляват и запълват със самозалепваща лента, с което процеса приключва.

След това по пода, стените, тавана и всички ъгли се нанася разтвор против гъбички и плесен, след което се полагат плочките.


Защо се използва

Повишената влажност, температурните разлики, продължителното образуване на пари и конденз – всичко това оказва неблагоприятно въздействие върху стените и тавана на помещението. Влагата през фугите прониква и се натрупва под плочките, а това създава благоприятни условия за развитието и размножаването на плесен, гъбички и вредни бактерии. Това покритие е необходимо за защитата на бетонната основа на банята от неблагоприятното въздействие на влагата.

Защо да избера Gaudi-ds

В магазина Gaudi-ds ще откриете голямо разнообразие на различни видове хидроизолационни смеси на най-добри цени и ще получите бързо и професионално обслужване с кратки срокове за доставка. Така че свържете се с нас за съвет. Очакваме ви!

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: