Соларните бойлери през зимата

Соларните бойлери осигуряват топла вода, така че са често използвана алтернатива, позволяваща значително намаляване на сметката за ток. Способни ли са обаче тези системи да работят с достатъчен капацитет и в студените месеци и как да ги предпазим от замръзване ще разберем сега.

Топлят ли вода през зимата

В определени граници е възможно затопляне, но не и до стойности, правещи я годна за къпане. В отделните видове конструкции, ефективността е различна. Има значение също ъгълът на наклона, географското положение и климатичните условия в съответния регион. Загряването е възможно и през зимата защото използват различни технологии:

  • вакуумна изолация - една тръба с малък диаметър се намира в друга с по-голям, а липсата на въздух помежду им (вакуумът) действа като изолационен слой;

  • дифузна светлина - по-обикновените плоски панели употребяват не само директната слънчева енергия, но и дифузната (отразената). Така, те в напълно затворено малко пространство концентрират голямо количество топлина.

Също, първите стоят под наклон до около 60 градуса и по тях е трудно да се задържи снега за да им пречи на ефективността. Те са с по-ниски топлинни загуби в сравнение с плоските си аналози и улавят над 92% от светлинната енергия. Те също могат да работят дори и при външни условия от -35°С.

Как да предпазим тръбите от замръзване

Като топлопреносен елемент се използва водата, циркулираща по тръбопроводна система, но в студеното време е възможно тя да замръзне и да се появи теч. За да се предотврати такова явление се сипва антифриз, чиято доза зависи от максималните ниски температури в съответния регион. Подобна течност не позволява замръзване, а по скоро тя преминава в гелообразно състояние.

Често обаче антифризът не е предпочитан, защото при евентуален пробив в серпентината на бойлера и смесването му с употребяваната в домакинството течност, тя става отровна и токсична. Ето защо на пазара се предлага друг безвреден подобен агент, наричан гликол.

Видове

Нека накратко разгледаме отделните и най-популярни решения на пазара:

  • Плоски селективни - слънчевите лъчи през прозрачното стъкло постъпват в изолирано и добре запечатено затворено пространство. Вътре в него преминават тънки медни тръби с течност и под въздействието на високата температура във вътрешността, тя се загрява;

  • Вакуумно-тръбни - чрез нагряването от постъпващата слънчева енергия, водният агент от течно преминава в газообразно състояние, издигайки се на база термосифонния принцип до върха на цилиндъра, където отдава високата си температура в бойлера и се охлажда, връщайки се обратно в течно състояние в долната част. Така процесът се повтаря.

За да закупите и Вие подобни соларни панели, способни да работят целогодишно в различна степен на производителност, елате онлайн на Gaudi-ds. Тук сме приготвили пълна продуктова гама от отделни видове и готови конфигурации за да направите гъвкав избор на отлични цени. При затруднения или нужда от допълнителни разяснения, не пропускайте да се свържете с експертите ни. Те напълно безплатно ще Ви консултират и ще предложат най-доброто решение според нуждите Ви.

Заповядайте!

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: