Как се пробиват мозаечни плочки

Пробиването на мозаечни плочки се наблюдава в случаите, когато се монтира допълнително оборудване в банята, изискващо дюбелиране в стената или пода. Това може да е етажерка, шкаф или монтажа на тоалетната чиния, мивка и т.н. С какви инструменти да боравите и кои са тънкостите в процеса ще разберем днес.

Инструменти подходящи за пробиване на дупки

Поради високотемпературната термична обработка на материала, мозаечните плочки са изключително плътни и същевременно много крехки и чупливи. Така, че изискванията към използваните пробивни машини се различават от останалите за дърво, метал и т.н. Можете да прибегнете към:

  • нискооборотна електрическа бормашина с не повече от 100-400 оборота в минута;
  • акумулаторна отвертка (винтоверт) - задължително се изключва ударникът, ако има такъв;
  • специално триъгълно в пробивния край свредло (прилича на острие на стрела).

Какво трябва да знаем при пробиването на плочки

Ето че дойде времето да опишем начините за създаване на правилни и хубави отвори в керамиката. Нужно е на първо място да се помни, че по време на механичната обработка на материала се наблюдава силно триене и абразивен ефект, което означава, че не бива натиска да е много силен. След това, задължително се уверете, че ударникът на бормашината е изключен, защото в противен случай ще счупите елемента.

Някои експерти съветват, поради гладката повърхност и възможност за разместване, да се залепи лепенка от хартиено тиксо на буквата Х и в точката на пресичане да започнете процеса. Така ще избегнете неволното разместване от конкретната точка. Други специалисти пък са на мнение, че е достатъчно внимателното позициониране на върха на свредлото и лекото завъртане с ръка, придружено от натиск. Така всъщност Вие фино нарушавате горния слой и няма опасност от разместване при включване на бормашината.

Ако усетите появата на лека неприятна миризма на изгоряло, то веднага прекратете пробивния процес и охладете мястото поради развилата се висока температура. Това означава, че прилагате твърде много натиск и е нужно да го намалите малко.

Важно е да се помни, че по време на работа хвърчат ситни и остри частички, които попадайки в очите или забивайки се в кожата, могат да бъдат опасни, така че е препоръчително да използвате ръкавици и специални предпазни очила.

Ако Ви предстои гореописаната отговорна процедура и търсите най-добрите инструменти, заповядайте онлайн на Gaudi-ds. Тук ще намерите всички необходими принадлежности на достъпни цени, а квалифицираните ни експерти са на Ваше разположение за съвети и запитвания. Очакваме Ви!

Споделете чрез:

Горещи оферти

Свързани продукти

More info
ContactОбади се