Как да изберем настилка за градината

Лятото вече чука на вратата и идва времето да освежим двора си с нова и красива настилка. Нека по-долу разгледаме видовете и техните предимства и недостатъци, както и тънките моменти при полагането им.

Кои са подходящите настилки за двора - плюсове и минуси за всеки вид

Към момента на пазара съществуват няколко доказали се във времето варианта и сега ще ги разгледаме и опишем накратко:

  1. Асфалтът - изключително здрав и подходящ за създаване на пространство за паркиране на автомобила. Той не се огъва и деформира при грамотно полагане. Като основен недостатък може да се причисли това, че с времето черният му цвят избледнява и става на петна.

  2. Тротоарни плочи - предлагат се с разнообразие от цветове за съчетаване с нюанса на къщата или оградата. Основно през зимата изискват грижа за почистване на повърхността поради предпоставките за подхлъзвания.

  3. Бетон - подходящ е за оформяне на пространствата в градината и е с достъпна цена, особено в сравнение с останалите варианти. Той обаче не понася добре температурните промени и има кратък експлоатационен живот - около 5-7 години.

  4. Гранитогрес - също удачен вариант за употреба на открито, защото той не поема и не задържа влага в себе си. Предлага се разнообразие от разновидности с имитация на камък, мрамор, дърво и т.н. Не се влияе от температурните колебания. От друга страна обаче, той е много тежък и плътен, създавайки неудобства при прецизно рязане.

  5. Клинкер - този тип плочи са изготвени на базата на шамотна глина и се характеризират с устойчивост към абсорбация на вода и замръзване. Издържат на механични влияния, прах и мръсотия. Цветовите им решения са близки до глината - червено и бежово. Клинкерните плочи обаче, въпреки високата си плътност са много крехки и податливи на счупвания. Отделно, цената им е доста висока.

Какви са спецификите на полагането им?

При асфалта е важно да се знае, че в първия етап от настилането му се извършва обработка на пространството, отстранявайки горния слой и корените на тревите и растенията. Дълбочината на изкопаното място да е около 10 см. Вторият етап се състои в нанасянето на самия материал. Той трябва да е с дебелина поне 15 - 20 см.

Тротоарните плочи при скалиста, пясъчна или глинеста почва е достатъчно да се отстрани 15 см от горния слой и той да се замени с пясък. Трамбова се и се заравнява, а после се пристъпва към поставянето чрез циментов разтвор за по-силна връзка с основата.

Бетонът се нанася чрез отстраняване на горния земен слой на дълбочина от около 10 см и се запълва със ситен филц, който се трамбова за слягане и се подравнява. При следваща стъпка се изсипва готовият бетонен разтвор и се разнася равномерно навсякъде.

При гранитогресът, след като предварително е подготвена и подравнена бетонната основа, тя се почиства внимателно дори и от най-фините прахови частици. Реденето на гранитогреса започва от най-отдалечената точка, приближавайки се към изхода. След всяко залепване на плочка се извършва с нивелир замерване на нивото и се причуква с гумен чук.

Клинкерът се реди върху здрава и масивна база, без пукнатини и кухи места. Тя се почиства от замърсявания и вещества, намаляващи адхезията на лепилото. То се нанася чрез специална гумена шпатула. При реденето се препоръчва поставяне на специални кръстчета за образуването на симетрични и еднакви фуги, които да са например 4-5 мм. Препоръчително е постоянното следене с нивелир за правилността на равнината. След изсъхване на лепилото се пристъпва към фугиране.

Ако Ви предстои ремонт на дворната площ и се нуждаете от качествени материали за оформянето на красиви и дълготрайни пътеки или фасади, изберете настилка за двора от Gaudi DS. Ако срещате затруднения, ние сме насреща. Свържете се с нас! Очакваме Ви!

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: