Как да направим банята и тоалетната достъпна за трудноподвижни хора

За съжаление съществуват и домакинства с трудноподвижни хора, за които особено в банята трябва да се създадат специални условия, даващи им възможност да я използват пълноценно. Нека видим как може да стане това.

Какво е подходящото обзавеждане за баня и тоалетна?

На инвалидите им е доста трудно да употребяват санитарното помещение и в същото време не биха искали да има при тях придружител, за да им помага. Поради това, производителите на санитарно оборудване предлагат специално обзавеждане. Така възрастните хора напълно самостоятелно и пълноценно използват санитарния кът.

Специализирано оборудване е например тоалетната чиния. Тя е малко по-висока от стандартната (от 45 до 60 см) и е с подвижни допълнителни перила за опора при сядане и ставане. Душ кабината е със значително по-широка врата, без праг отдолу за по-лесното вкарване на количката. Вътре в нея има задължително сгъваема седалка. Върху умивалника или около него се поставя здрава дръжка за прихващане.

Какви допълнителни приспособления могат да се поставят?

Съществуват също и дръжки, монтиращи се по стените. Те се намират най-вече в близост до умивалника и навсякъде, където се налага придвижване. Накратко, те позволяват свободното разхождане из цялото помещение. Предлагат се и столчета за сядане във ваната, а отделно има и специални вани с вратичка, през която се влиза в нея.

Абсолютно препоръчително е подът да е винаги сух и облицован поне с матиран или релефен гранитогрес за предотвратяване на хлъзгания.

Какви подръчни средства може да се използват?

Някои неща от оборудването е възможно да се изработят и ръчно.

  1. Това са например държачите, монтиращи се по стените за улеснено придвижване. Те все пак представляват обикновени тръбни изделия, фиксирани за стената.

  2. Изработка на прикрепващите се и подвижни столчета, както и някои други тръбни спомагателни приспособления.

  3. Направата на дръжки за ваната за по-удобно сядане и изправяне, особено ако тя е стандартна и не е пригодена за трудноподвижни хора.

Важно е да помним, че колкото повече места са предвидени, за които човекът да се хване, толкова по-стабилен ще се чувства той. Така също се намалява риска от падания и по-сериозни травми. Препоръчително е самата баня да е достъпна и широка, за да е удобна за влизане вътре и директното маневриране с количката.

При нужда от допълнителна помощ или съвети по обзавеждането и избора, потърсете ни и ще обсъдим подробно желанията и проекта Ви, препоръчвайки конкретни варианти и алтернативи.

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: