Какви видове таван за банята може да се направят

За разчупване на интериора в банята, често се прибягва до създаването на различни видове тавани със скрито в тях осветление и разнообразие от форми. Това разбира се е доста оригинално решение, а вариантите за реализация безбройни. Нека все пак разгледаме положителните и отрицателни черти на този тип изпълнение и употребяваните материали и мазилки.

Окачен таван - положителни и отрицателни страни

Те безспорно имат както редица положителни, така и доста отрицателни страни. Например, с реализирането на такъв проект, освен че променяте визията на цялата баня, можете да скриете недостатъците. Позволяват също прикриването на окабеляването и дискретната инсталация на вентилационната и друга комуникационна система. Те притежават дълъг експлоатационен период и възможност за монтирането на многообразие от осветителни елементи за вграждане.

Заемат също голяма част от свободното пространство в помещението и значително намаляват височината. Особено забележимо е в по-ниските и нестандартни жилищни къщи или апартаменти. Простите конструкции не са особено трудоемки, за разлика обаче от сложните модели с многостепенна структура. От друга страна, с оглед на последното, реализацията изисква много време и труд, с което значително се повишава и цената за изпълнение.

Гипскартон

Най-често използваният материал за изработка на окачен таван. Той представлява гипсова плоскост, облицована със специална хартия и импрегниран с грунд за ниска абсорбация на влагата. Обичайно се отличава от обикновения вариант с характерния си зелен отенък, а стандартните му размери са 2 метра на 1,20 м. Той е гъвкав, но до определена степен. За да се извършват различни огъвания се обработва с вода и внимателно се оформя нужният диаметър.

Върху него може да се полага шпакловка и керамични плочки. Монтажът се извършва върху предварително изработена метална конструкция, чрез специалните за целта UD- и CD-профили. Първите се монтират по краищата, а чрез вторите се изгражда скара, върху която пък се прихваща гипскартонът. Именно така се създава и многообразието от форми на проекта.

Различни видове мазилки

За финалната декорация се предлагат доста разновидности на мазилки и сега ще ги изброим и опишем накратко:

  • Минерална - базирана на обикновен портланд цимент, увеличаващ якостта на готовото покритие. Характеризира се със своята бюджентност и от образуването на гъбични поражения. Лошото е че няма изобилие от цветови нюанси;

  • Акрилна - тя е изключително устойчива на температурните промени. Нейна особеност е понижената абсорбация на влага и изобилие от декоративни разновидности. Тя обаче има големи статични свойства и привлича много праховите частици;

  • Силикатна - съставена е от минерални компоненти и течно калиево стъкло за свързващ елемент. За разлика от по-горната, настоящата рядко се налага да се почиства, защото не привлича мръсотията и прахта;

  • Силиконова - премиум вариантът с не много ниска цена, но и със своите логични заслуги. Тя притежава в състава си фини пълнители, като кварцов пясък например и може да се получи имитация на естествен камък. Изключително гъвкава е и пропусклива, позволявайки на повърхността да диша. Предлага огромна палитра от цветове и лесно се почиства.

PVC

Съществува още един популярен материал, използван за подобно изпълнение и това е пластмасата или PVC. На пазара се предлага многообразие от подобни продукти и чрез тях също ще изградите индивидуален проект. Както знаете, PVC не се влияе от нивото на влагата в помещението, дълготраен е, не гние и е лесен за обработка - накратко идеален е за случая.

Ако обаче имате допълнителни питания или конкретен разработен план за действие, но не сте в състояние да го реализирате, свържете се с нас. Очакваме Ви!

Споделете чрез:

Разгледайте подходящи продукти