Най-добрите варианти за настилка и покритие на фасади и стъпала

Облицовката на стъпалата и фасадите на сградите, не само играят декоративна, но и защитна функция, правейки постройката звукоизолирана и предпазвайки стените и стълбите от просмукването на влага. Нека разгледаме най-добрите варианти за това, видовете и особеностите им.

Какви видове облицовъчни настилки и материали има

Съществуват няколко разновидности, които ще изброим и опишем накратко:

  • Камъкът - счита се за най-устойчивия и дълготраен продукт. Негова отрицателна черта е теглото му. Труден е за транспортиране и обработка, а след полагането му, стената или сградата поема голямо допълнително натоварване;

  • Клинкерните плочи - те са капризни относно външната околна среда, защото например не бива да се поставят на много горещо или студено и дъждовно време. Повърхността от своя страна да е напълно равна;

  • Порцеланови плочки - тежки са и поради тази причина не са подходящи за употреба във всички обекти. Поради обширната си цветова палитра, те са широко предпочитани;

  • Пенополистирол - визуално прилича на обичаен пенопласт, но е доста по-траен от последния. Характерното за него е, че е с повишено водопоглъщане и се покрива допълнително с гипс или сайдинг.

Какви са характеристиките им

Характерното за камъкът е, че той е изключително дълготраен и устойчив на различните външни влияния. Притежава отлична терморегулация, запазваща топлината през зимата. Той е екологичен и лесен за полагане.

Клинкерът е подходящ за облицоване на фасада, тераса и стълбище. Често е наричан фасадни тухли, поради формата. Той е износоустойчив, лесно се поставя и е здрав. Характеризира се с ниска водо-абсорбация и висока топлопроводимост.

Порцелановите плочи или гранитът изглежда наистина страхотно, но това струва и своята цена. От своя страна, той защитава сградата от различните фактори на околната среда. Подобрява термоизолацията и се предлага в разнообразие от цветове.

Пенополистиролът пък е евтин и порест материал. Той е много лек и в същото време с отлични топлоизолационни способности. Екологичен е и лесен за полагане.

Какви са спецификите при поставянето им

Ето няколко основни стъпки, които е задължително да се спазват за постигането на добър и дълготраен ефект.

  1. Лепилото да се изготвя в съответствие с посочените върху опаковката инструкции на производителя.

  2. Нанасяйте разтвора посредством мистрия по повърхността, като така запълвате микропукнатините.

  3. Нанесете разтвора и върху основата чрез мистрия или маламашка, държейки инструмента под ъгъл 60° към основата.

  4. Тънък слой (не повече от 1-6 мм) разтвор се нанася и върху задната повърхност на камъка, докато не се покрие с лепило равномерно навсякъде.

Важно е да споменем, че по-горе описания метод е твърде стандартен и той не може да се прилага при някои видове облицовъчни плочи. Всеки от тях има специфичен начин за монтаж и той трябва да се приложи правилно. В случай на затруднения, свържете се с нас.

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: