Как да изберем мивка за кухнята

Мивката в кухнята е незаменим елемент, в който измиваме ръцете си и съдовете, но въпреки тези прости на пръв поглед функции и нужди, вече разнообразието е изключително голямо и изборът все по-труден. Последното е валидно обаче, ако предварително не сме подготвени, знаейки някои особености. Нека Ви запознаем с тях.

Какви видове вградени мивки има?

Познавайки различните видове, лесно ще преценим кой от тях би отговарял на нуждите ни и съответно да вземем него. Нека изброим и обясним особеностите им накратко:

  • инокс - иноксът всъщност представлява висококачествена и антикорозионна стомана, използвана в хранително-вкусовата промишленост. Изделието, изработено от нея, е изключително дълготрайно и красиво за дълъг период от време;

  • керамика - характерното за порцелановата или керамична вградена мивка е наличието на специален емайлиран слой, изпълняващ защитни функции;

  • синтетичен гранит - устойчив на химически въздействия, този материал е много подходящ за разработване на санитарно оборудване. Наричан още граниксит, той издържа на термични и физически въздействия, характеризира се с голяма гладкост и отблъскване на водата и мазнините.

Какви са положителните и отрицателните страни на всеки материал?

Неръждаемата стомана е много здрава и издръжлива на химически термични въздействия. Антикорозионна е и не се поддава на химичните и агресивни почистващи препарати. След време обаче лесно се надрасква и се появяват малки драскотини. При удар също така вдига шум.

Керамиката пък притежава устойчивост на надрасквания, предлага се в големи цветови варианти и издържа на високи температури. От друга страна обаче е много крехка и при дори и лек удар с твърд предмет веднага се напуква. Теглото й е значително и е трудна за самостоятелна инсталация.

Композитът от своя страна пък е страхотен абсорбатор на звука от течащата вода и се предлага в богата палитра от цветове. Дълготрайността на материала е голяма, а термичните свойства значителни (издържа дори и на 280 градуса топлина). Сред недостатъците ще споменем високата цена и тегло.

Как да ги поддържате?

За да може новозакупеното Ви изделие дълго време да запази блясъка си и да краси интериора на кухнята е нужно редовното му измиване и забърсване със суха кърпа. Желателно е в момента на образуване на замърсяването, то да се почиства веднага, преди да се е втвърдило. В противен случай, отстраняването му ще е доста по-трудно. Предлагат се различни почистващи препарати за керамика, мрамор и стомана.

Мазните засъхнали петна е препоръчително да се третират с топла вода, защото тя въздейства на мазнината и я разтопява. Така нейното почистване значително се улеснява. Старайте се редовно да забърсвате повърхността и гарантирано с години продуктът ще запази първоначалния си добър блясък и вид.

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: