Саморазливни подове

Саморазливните подове в последните години получиха голяма популярност, поради многобройните си предимства, но процедурата по полагането им и тяхната поддръжка изискват определени познания, за да може покритието да остане здраво и ефективно за дълго време. В днешния ни материал ще обясним накратко процеса по заливане и как да ги поддържаме правилно.

Как да поставя саморазливна настилка?

Този тип покрития получиха огромна популярност и много често се използват в съвременно строителство, защото по пода не остават фуги, в които се събира мръсотия. Изключително подходящи са за употреба в банята, тъй като са монолитни и създават добра хидроизолация, без пропускане на влагата.

Същинският процес по полагането се извършва в следната последователност:

  1. Основата трябва да е абсолютно суха, почистена и обезопрашена.

  2. Не бива да има голяма денивелация, защото не може да бъде коригирана с подобен тип настилки (до 10 мм).

  3. Извършва се задължително грундиране с дълбокопроникващ грунд, подобряващ сцеплението на повърхността за по-устойчиво задържане на следващия слой. Необходимо е след нанасянето да се изчака пълното изсъхване на основата.

  4. Разбъркването става на бавни обороти, като се изчаква известно време да “узрее” и се разбърква отново. Консистенцията е подобна на боза, а процедурата по разнасянето трябва да отнеме не повече от 20 минути. За по-бърза и ефективна работа е препоръчителна употребата на разнасящи инструменти.

Как се поддържа?

Въпреки, че производителите дават 50 години гаранция на подобен тип покритие, те трябва да се експлоатират правилно, за да може да е валиден срокът. Това е особено важно до пълното изсъхване на замазката. След нанасянето, в никакъв случай не бива да допускаме прякото огряване от слънцето, защото предизвиква бързо съхнене и образуване на пори.

След около минимум 3 часа, вече позволява стъпване върху пода, а за по-тежки товари се чака не по-малко от 24 часа. В случай, че съществуват условия за преждевременно изсъхване, се препоръчва периодичното леко навлажняване, за да се предотврати процеса по образуване на пори.

Самонивелира ли се?

Поради течната консистенция на замазката, докато започне съхненето, на естествен гравитационен принцип се саморазнася и запълва по-дълбоките неравности по основата (в разумни граници разбира се). Дебелината на пласта да е от 1 до 10 мм, като това е границата на самоизравняване.

Крайният резултат е изключително равна и фино гладка повърхност, върху която е възможно поставяне на ламинат, балатум или друга подова настилка, изискваща добра равнина. В онлайн магазина Gaudi-ds Ви очаква огромно разнообразие от разновидности на самонивелиращи се замазки на ХИТ-цена. В случай, че изпитвате затруднения по време на ремонта на банята, потърсете ни и нашите екипи от квалифицирани майстори ще решат всеки проблем.

Очакваме Ви!

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: