Какво представляват влагоустойчивите лунички за баня

Доста често вече в интериора на съвременните бани се срещат и окачени тавани, за които се произвеждат специални влагоустойчиви лампи за вграждане (т.н. лунички), позволяващи насочване на осветлението към определена посока. Също така, те придават допълнителна нотка стил и елегантност на помещението и не представляват опасност, въпреки влажната среда. Нужно е обаче все пак да знаем как да изберем правилните и разликите между отделните варианти.

Какви да избера?

Горещо препоръчително е изборът Ви на първо място да е насочен към влагозащитените лампи за вграждане, поради постоянно мократа среда, в която ще работят. Те се отличават от обикновените по наличието на определена степен на защита от проникване на влага във вътрешността им. Обикновено формата им е кръгла и излъчват луминисцентно сияние.

Препоръчваме също да заложите на светодиодните варианти, тъй като са по-дълготрайни и енергоспестяващи от конвенционалните модели с нажежаема жичка. Ето и още някои кратки препоръки:

  • Степента на защита да е поне IP55 или по-висока;

  • За предпочитане е употребата на 12V осветителни тела, защото те са абсолютно безопасни за човека;

  • Отдайте предпочитание на популярните маркови продукти, защото китайските такива, въпреки по-ниската си цена, много бързо изгарят и често ще се налага да купувате нови.

За предпочитане също е да изберем пластмасовите или стъклени изделия, защото металните в условията на повишена влажност ще започнат да корозират и не след дълго, ще трябва да ги замените с нови.


Колко да сложа в банята?

Препоръчително е най-използваните зони да са добре осветени, така че ако помещението е правоъгълно и не е разделено на две или повече звена, минималният брой е поне 4 - във всеки от ъглите. Разбира се, освен основната си функция да осветяват, тези изделия играят и естетична роля в интериора и понякога, за да се постигне ефектен вид се използват и повече на брой.

Разбира се, тук значение има големината на помещението и мощността на осветителните тела. Все пак всичко е въпрос на личен вкус и предпочитание, но най-използваните участъци е добре да са максимално осветени.

Каква е разликата между лед и диодни лунички?

Разлика от към самата технология за излъчване на светлината няма, но отделните видове се отличават по външност и броя на диодите в тях. Light Emitting Diode (LED) технологията в областта на осветлението е относително ново явление и бързо успя да се наложи на пазара поради големите преимущества, които притежава в сравнение с конвенционалния метод за генериране на светлинен поток чрез нажежаема жичка.

LED луничките:

  • са по-икономични;

  • излъчват по-ярка светлина;

  • притежават много по-дълъг период за постоянна работа от обикновените (40 000 - 50 000 ч.);

  • Липсва ултравиолетово излъчване;

  • С ниско тегло са.

В случай, че сте на път да проектирате осветителната система на банята си, разгледайте категорията с влагоустойчиви лампи за вграждане на ТОП-цени в онлайн магазина Gaudi-Ds и със сигурност ще откриете подходящите за Вас модели. Ако обаче, прочитайки този текст, във Вас възникнат допълнителни въпроси, моля потърсете ни и с радост ще отговорим на запитванията Ви!

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: