Икономично ли е отоплението с конвектори и какво представляват?

Отоплението през зимата винаги тежи на семейния бюджет, затова производителите на отопление постоянно търсят начини за повишаване на ефективността с минимум разход на енергия.

 

Свързани продукти

ADAX Economic VP 1105 KT 500W конвектор с мех. термостат

129,00 лв 129,00 лв

DAX Economic VP 1105 KT 500W конвектор с мех. термостатКонвектори VP 11 KT са компактни стенни...

Виж още

ADAX GLAMOX TPA 04 ET 400W конвектор с ел. термостат

229,00 лв 229,00 лв

конвекторен тип електронен термостат температурен сензор градусна скала по Целзий...

Виж още

Една от алтернативите за отопление са конвекторните печки - какво представляват накратко?

 Професионална оферта

Топлият и студеният въздух циркулират съобразно естествените природни закони, което освен икономия на енергия, осигурява тишина и безопасност за здравето. Повърхността  е с нормална температура, заради което те са предпочитани за детски стаи. Дори и при пряк допир до конвектора, човек няма да се изгори. Електронните термостати на качествените модели контролират работата на печката прецизно спазвайки зададената температура с точност до 0.3 градуса, като стриктно управляват работата на нагревателя. Така се осигурява икономичност, ефективност и комфорт, благодарение на които все повече хора предпочитат отопление с тези продукти в жилищата, офисите и вилите си.

  

 Какъв е принципа на работа и създават ли въздушни течения?

Свободното движение на въздуха, който конвекторите създават е много по-слабо или почти отсъства, отколкото въздушния поток при обикновените вентилаторни печки или пък климатиците. Този принцип на работа не създава здравословни проблеми на хората. Топлият въздух се издига нагоре, а хладният навлиза през отворите в долната част и се затопля, като за това се използва минимум енергия. Уредът превръща 100 % от консумираната енергия в топлина.

 

Как пестите от ток?

 

Икономия на ток и лесно управление. Икономията на енергия е много добра благодарение на съвършените електронни термостати, които поддържат температурата според програмираните градуси с изключителна точност. При отопление с електрически печки на естествена конвекция, може да се организира управлението им с едно командно табло, при по-големи пространства - обществени заведения, зали, производствени халета и други могат да се свържат до десет тела.

 

Доколко е съвършено тяхното управление?

 

Повечето хора задават настройки, при които печката работи по-слабо, когато не са си вкъщи. Дигиталното управление дава възможности за задаване на точен час за повишаване на температурата и съответното ù намаляване. Освен това има възможност за централизирано управление на множество уреди или пък използване на таймер. По този начин печката поддържа определена температура докато няма хора в у дома, след което много по-бързо и лесно достига до необходимите градуси. Това е способ за икономия, който се ползва от много модели, включително и от климатиците.

  

 

Колко бързо стоплят и как?


Едно от преимуществата при отопление с конвектори е способността много бързо да затоплят пространствата. Дори през най-студените месеци след включване, в рамките на 30-40 минути стаята се затопля чувствително, а след два часа вече е достигната и започва да се поддържа желаната температура. Това не се случва в резултат на агресивно подаване на топлина, а благодарение на голямата топлоотдаваща площ на нагревателния елемент. Уредът не изсушава въздуха заради особеностите на конструкцията си. Нагревателят се нагрява слабо, въпреки това затопля изключително ефикасно въздуха. Естествената циркулация възпрепятства разнасяне на микроскопични прашинки из въздуха. При обикновените вентилаторни печки въздухът се изсушава и върти прах, който се отделя от мебелите, пода и стените на помещенията.

 

Кратко обобщение на основните преимущества на конвекторите:

 

 • Първо преимущество – абсолютна безопасност

 •  
 • Нагревателният елемент на всеки на предлаганите от нас марки ( ADAX, BEHA ), имайки предвид сравнително голямата му площ, не достига голяма температура на нагряване. Това позволява да ги използваме  за климатизирането (поддържането на комфортна температура през студените месеци) на всякакъв вид помещения, в това число детски градини и училища, тъй като няма опасност децата да се изгорят или да ги повредят. Качествените електроуреди могат спокойно да се използват като основно отопление както за частни домове, така и за офиси и търговски помещения. Освен това тези тела имат защита, която автоматично изключва печката при повишаване на температурата в тяхното тяло или пък при падане на електроуреда. 
 • Преимущество номер две – отпада нуждата от постоянно наблюдение

 • Те спадат към този тип стандартно оборудване, което не само ще поддържа зададената температура дълги периоди от време, но и не се нуждаят от допълнителен контрол и наблюдение.
 • Трето преимущество – „не” на сухия въздух

 • Конструкцията на тези печки, а също така и техните режими на работа, действат по начин, който пречи на въздуха в дадено помещение да се изсуши, което действа много положително на нашите красота и здраве.
 • Четвърто преимущество – възможност за използване в помещения с повишена влага

 • Има специализираните модели за влажна среда – снабдени са с електрическа защита и са безопасни за хората и за самите тях ( няма да изгорят при повишена влага или пък пръски вода ).
 • Пето преимущество – лесен монтаж

 • Тялото може да се монтира практически на всякаква повърхност, единственото което ще ви се наложи да направите е да завинтите винта, или пък ако не разполагате с удобно стена, повечето ни модели са снабдени с възможност за крачета – по този начин става абсолютно мобилни.
 • Шесто преимущество – ниски сметки за ток

 •  
 • Икономията на електроенергия идва от прецизното управление, при правилно сметната параметри за необходима мощност за отопление, нагревателите ще работят не повече от 1/3 част от денонощието и ще поддържат комфортна температура ( например 22 градуса ) дори в най-големите студове. За разлика от климатиците, тези печки не се влияят от външните условия и имат едно и също КПД при +20 и да речем -20 градуса.
 • Препоръка:
 • Отоплението с конвекторните печки може да бъде много икономично, ако се спазват инструкциите за употреба. Най-висок коефициент на полезно действие се постига, когато уредът работи непрекъснато, като се настройва на желаната температура. Така веднага след включване той работи активно за затопляне, а след това просто поддържа топлината.

от Svetlin Bonev

Споделете чрез:

5 Коментара

 • Ani asenova

  25.09.2017

  Kak da go poru4am i kolko struva

  • Марина Караджова

   06.09.2019

   Здравейте,искам да закупя конвектори за отопление на панелна гарсионера.Моля да ми предложите модел и цена.Да бъде възможно най икономичен на ток

 • Юлия митева

  11.12.2017

  Искам да се свържа с вас и да си закупя

 • мариана иванова

  21.11.2018

  Ще си поръчам

 • Татяна неделчева

  27.07.2019

  Желая да го купя за хол