Как да си направим басейн сами

Басейнът у дома е скъпо, но красиво и приятно удоволствие. Възможността сами да си го направим не е за пренебрегване, но за целта са нужни определени специфични материали и специалисти в областта. Нека ги разгледаме накратко.

Какви облицовки за басейн има?

С оглед на специфичните особености към облицовката, за най-подходяща например се счита:

  • стъклокерамична мозайка - най-често използваната облицовъчна настилка, защото нивото на абсорбация на водата е почти нулево. Устойчива е на широки термични колебания (-30 до +145 градуса) и на около 100 цикъла на размразяване и замръзване;

  • порцеланови плочки - произвеждат се от няколко вида глина и каолин, а след изпичането им под температура 1200 - 1300 градуса, те придобиват значителна здравина със стъклена повърхност;

  • клинкерни плочи - характеризират се с голяма здравина и се предлагат с големи размери (например 294 х 294 х 10 мм).  Отговарят напълно да по-долу описаните изисквания.

Какви са характерните особености на плочки и мозайка за басейн?

Изискванията за открито са специфични и се състоят в това, продуктите да са с нисък коефициент на абсорбация на влагата. Според европейските стандарти UNI EN 99, нивото на поглъщане трябва да е 6%.  Също така, те трябва да са устойчиви на химични препарати, на физически въздействия и на слънчева светлина.

Да притежават повърхност, предотвратяваща предпоставки за подхлъзване. В тази връзка, съгласно директивата на ЕС за строителните материали 93/68 / EWG, по въпросния показател, продуктите се разделят на:

  1. Клас А - предназначени за употреба само в сухи помещения (съблекални например);

  2. Клас В - използват се в душ помещения или в зоните около водното съоръжение;

  3. Клас С - характеризира се с най-доброто противохлъзгащо покритие.

Всеки от тях е обозначен върху съответната опаковка на материала.

Какви специалисти са ни необходими за направата?

В случая са нужни експерти в областта на ВиК инсталациите и съоръженията, както и строителни инженери. Те трябва да определят подходящото място и размер, да подберат типа - външен рамков, пластмасов или стационарен и да създадат проект със стъпките за реализацията. Ако се вземе решение за изграждането на последния, то вече са Ви нужни кофражисти, арматуристи и специалисти по хидроизолация и лепене на плочки.

Ако и на вас Ви предстои изграждане на плавателно съоръжение в двора и се нуждаете от подходящите облицовъчни продукти, то тогава заповядайте в онлайн магазина Gaudi-Ds и се свържете с нас. Очакваме Ви!

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: