Каква е разликата между теракот и гранитогрес?

Всеки от нас по време на ремонтни дейности в банята се изправя пред трудния избор за подходящото подово покритие, чудейки се теракот или гранитогрес? В днешната статия ще се опитаме да обясним особеностите на единия и другия продукт със съвети за правилен избор.

Какъв да избера?

За да придобием по-добра представа, кой от двата материала ще е по-подходящ за нас е нужно първо да си изясним отделните особености и на двата вида продукти.

Теракотът представлява плочки, създадени от много фина предварително почистена глина, която обаче е издръжлива в малка степен на натоварване и механични повреди. На пазара към момента се предлага изключително разнообразие на цветови решения и по-често се използва за декорация и облицовка на стенни покрития.

Предлага се с матирана или гланцова повърхност, което придава характерна гладкост. Той се характеризира с ниско ниво на попиваемост на течности.

Гранитогресът от своя страна е по-издръжливия на натиск и натоварване от двата материала и е често предпочитан за подови настилки. Той е устойчив на третирането с агресивни химични почистващи препарати и дълго време запазва красивия си блясък.


Как се поддържа?

За да поддържаме дълго време добрата външност, от изключителна важност е да не използваме препарати с абразивни вещества, тъй като те представляват опасност за въпросната повърхност. Най-добрият вариант за дълготрайната свежест на тези плочки е редовното им почистване и подсушаване с мека кърпа.

В случай, че се очаква повишено интензивно преминаване по тази участък е препоръчително да изберем вариант с матирана повърхност, защото върху нея значително по-малко се забелязват драскотините и петната. Още повече, че тя е по-грапава и е подходяща за влажни помещения, където вероятността от подхлъзване и падания е по-голяма.

Какво представлява гранитогреса?

Изработен е от много здрава сурова глина, каолин и кварцов пясък, които се пресоват под високо налягане без образуването на пори. Това го прави плътен и устойчив на умерени удари материал. Той често е предпочитан за полагане върху различни подови настилки, а останалите му предимства са следните:

  • изключително голям срок за експлоатация;

  • безпорестата му структура не позволява пропускане на влага;

  • устойчив е на много високи или ниски температури;

  • невероятно висока износоустойчивост;

  • издържа на няколкостотин килограма натиск на сантиметър площ (в случай, че е положен правилно);

  • устойчивост на третиране с различни химически течности.

Ако сте в търсене на плочки за своята баня, в онлайн магазина Gaudi-Ds имаме огромно разнообразие от решения за Вас и то на достъпни цени. Така, че заповядайте дори още днес и с радост ще обсъдим проектът Ви.

Споделете чрез:

Горещи оферти