Фугиране на плочки за баня

Правилното фугиране в банята е от изключително важно значение, защото то предпазва от просмукване на влага и добре разграничава отделните елементи един от друг, образувайки се красива стенна или подова настилка. За целта обаче, те трябва да са прецизно наредени и залепени, така че по-долу ще поговорим именно по тези въпроси.

Как се изчисляват плочки за баня?

Измерването на пространството ще Ви позволи по прецизно да оптимизирате бюджета за ремонта и детайлно да обмислите дизайна на помещението. За да направите това, се нуждаете от ролетка или лазерен метър.

Формулата за изчисление е доста проста:  S = В(А) * H, където S е определената площ в кв.м., В - размер по дължина на зоната, А - ширината на зоната в м., а Н - височината на стените.

Как се лепят?

Самостоятелното лепене не е сложно и дори след време ще Ви стане приятно занимание, но за да бъде извършена задачата качествено и за продължително време, разберете тънкостите. По-долу ще ги обясним накратко:

  1. Подготовка за лепене - необходимо е да се елиминира старото покритие - боя, тапети, теракота и т.н..

  2. Изравняване на повърхността - за да може полагането да е правилно и красиво е нужно повърхността да е предварително изравнена от неравностите. Това се постига с тънък слой мазилка или шпакловка.

  3. Лепило - то може да бъде на циментова основа, двукомпонентно или пастообразно от един компонент. Без значение от употребявания вид, спазвайте указанията на опаковката за разреждане.

За процеса се използва маламашка с “назъбена” страна и разтвора се нанася върху повърхността, а с назъбената част се правят малки ”писти” с цел по-равномерно разпределение на сместа.

Как се редят?

Уточнете предварително начина на редене, като вариантите са по стандартния начин, една до друга, по диагонал, модулно и т.н.. За всеки от методите обаче е нужно да се вземат в предвид индивидуалните особености на определеното място.

Реденето започва отдолу нагоре, но предварително се поставя на “сухо” плочка и с нивелира в хоризонтално положение над нея откриваме най-високата точка на пода. Именно от там поставяме началото.


Как се слагат?

На първия етап от процеса се подготвя лепилото, като то да е на минимални порции, защото бързо се втвърдява. Нанася се малък участък от стената и с назъбената маламашка се правят нужните ивици. Плочката се придържа леко с ръка върху участъка и се причуква леко с гумен чук. Важно е постоянно да контролирате равнината по хоризонтала и вертикала, посредством нивелир.

За да оформите красиви фуги, използвайте специалните кръстчета. Те се закупуват отделно, но образуват наистина много равномерни очертания.

Как се фугират?

Към фугирането се пристъпва, след като всичко е изсъхнало, в противен случай ще разместите редовете. Процеса се извършва с гумирана шпатула, а излишъкът, който се отделя, трябва незабавно да се отстранява с парцал. Важен момент в процедурата е подготовката на фугиращата смес. Тя да се забърква на малки порции, поради бързото ѝ стягане. Правилната консистенция е нито много рядка, нито много гъста - междинен вариант.

Целта е запълване на фугите със сместа, за да се предотврати появата на бактерии и мухъл. Работата започва с нанасяне върху шпатулата на част от разтвора и с плавни леки кръгообразни движения се запълват процепите. Остатъкът задължително се изтрива, преди да се е втвърдил.

В случай, че Ви предстои ремонт на банята, в онлайн магазина Gaudi-Ds ще откриете огромна гама от евтин подов и стенен декоративен фаянс и теракот на изключително достъпни цени. Очакваме Ви!

Споделете чрез:

Горещи оферти