Научете повече за етапите при ремонт на баня

След много години на употреба, в банята се появява нужда от някои реконструкции, за да може тя да се превърне в едно по-функционално и приятно за уединение място. Ето защо ние от Гауди ще споделим някои основни стъпки, които е задължително да предприемете в процеса на ремонта.

Ако някой си мисли, че ремонтът на банята се свежда единствено до полагането на плочките и проектирането на В и К инсталацията, той дълбоко греши – всичко това се предшества от редица допълнителни дейности, които ще разгледаме в днешната ни статия, така че да започваме.

Започнете с плана за реконструкция на банята. 

По-долу ще ви споделим в няколко важни точки, които е нужно да вземете предвид, ако ви предстои реконструкция на банята.

Направете нова хидроизолация

Дори и да липсват течове и проблеми с просмукването на влагата във вътрешността на стените, препоръчително е да направите нова хидроизолация, за да си гарантирате спокойствие до следващия ремонт. Липсата на подобна, незначителна на пръв поглед хидроизолационна система, ще доведе до просмукването на вода във вътрешността на стените и настъпването на разрушителен процес. Той се изразява в падане на мазилката и плочките и поява на влажни петна по стените и таваните на съседите.

Оставете вентилационни решетки и кутии

Правилната вентилация на банята ще Ви отърве от появата на различни вредни за организма бактерии и плесени, както и от неприятните миризми. В същото време, ще внесе нов свеж въздух в помещението и ще го направи по-уютно и приятно за употреба. Добра практика също е и наличието на вентилатор за принудително отвеждане на влажността навън. Поставянето му не изисква много време и специални умения, а настоящите съвременни решения ще автоматизират процеса си на работа. Те притежават специални сензори за движение, активиращи ги самостоятелно след вашето посещение и изключващи ги след като излезете.

Не премествайте мястото за източване на вода

При реконструкцията, в никакъв случай не променяйте точката за източване на водата, защото на настоящото положение е даден нужния наклон на пода, спомагащ за пълното изтичане в канала. Само така ще си гарантирате пълна функционалност на канализационната система и няма да се сблъскате с нуждата допълнително да попивате с парцал остатъчната течност по пода.

Преграда между тоалетна и душ зона

Подобна преграда и наличието на плъзгаща се встрани преходна врата. ще позволи осигуряването на достъп на двама души, които напълно отделени един от друг ще използват банята. Така например, докато един човек използва душ зоната, друг може да отиде до тоалетната, без да притеснява къпещия се. Това се постига чрез създаване на преграда по цялата дължина на помещението и както вече споменахме, на преходна плъзгаща се врата помежду им. 

Обмисляне на съхранението

За съхранението на чистите кърпи, бельото и т.н. е препоръчително да има допълнителни шкафове, където да е удобен достъпът до всяко от тях. Ако е твърде тясно, ще се помисли за комбинация например до пералнята или умивалника. Перилните и почистващи препарати трябва да стоят в шкаф под мивката, който всъщност се купува в комбинация с нея.

 

Вече имате ясен план за това какво ви предстои. Сега следва екшъна.

Подготовка за ремонта на банята

В подготвителната част трябва да определим от къде да започнем. За да се улесни задачата, ще вземем за основа стандартна ситуация и подробно ще обясним нейната последователност. Стъпка по стъпка, етапите ще бъдат в следните:

 • съставяне на план за проекта;

 • демонтаж на старото оборудване;

 • подготовка на повърхностите;

 • подмяна на системите за комуникация;

 • подравняване;

 • финална облицовка;

 • монтаж на обзавеждането.

Основни ремонтни дейности

В момента по създаването на плана за проекта е важно да се помни, че помещението на банята се счита за достатъчно сложно от техническа гледна точка, тъй като съдържа голям брой различни комуникации и планът трябва да е максимално подробен. Трябва да сме наясно с цялата ситуация, за да можем в последствие да знаем какво можем/не можем да направим.

Демонтаж на старото оборудване

След съставянето на план и предварителната оценка може да се пристъпи към работата. Началото винаги започва с демонтирането на всички В и К елементи. Важно е да запомните, че първо е необходимо изнасянето на цялото обзавеждане от помещението и всички други обемни елементи, които ще заемат от мястото за работа.

Подмяна на старите комуникации с нови

На този етап от работата е необходимо да бъдат премахнати всички стари тръби и окабеляването. Използвайте случая, да си смените и щранговете. По-нататък се извършва стъпка по стъпка полагането на нова В и К система. Много е важно да сме наясно с абсолютно всичко, което желаем да имаме като оборудване, за да прекараме необходимата комуникация за това. В последствие ще е много трудно и неудобно да преправяме системата.

Прекарване на ВиК

Подравняване

Ако за изравняване на стените често се ползва гипсокартон за частта около щранговете, канализационна тръба и въздуховода (където се включва вентилатора). Останалата част от стените се изравнява със замазка, като често се прави и хидроизолация. Правейки пода трябва да се съобразят броя сифони, съответно и наклоните. Не пестете от материали за пода - важно е да се направи хидроизолация, ще ви спести много пари в последствие.

Полагане на хидроизолация за баня

Довършителни дейности

Финална облицовка

В довършителния етап се извършва монтажа на облицовъчния материал, който е избран за декорация на помещението, обикновено това са плочките за стените и пода.

Лепене на плочки в банята

Монтаж на обзавеждането

Дойде моментът за монтирането на тоалетната, електрическите уреди, осветителните елементи, огледалото и цялото допълнително оборудване, заедно с мебелите, с което завършва и целият процес.

Ако Ви предстои ремонт на санитарното помещение, то доверете се напълно на Gaudi-ds, защото:

 • дългите години на професионална работа ни направиха специалисти в областта и през периода на активна дейност преминахме през много проекти и трудности;

 • създадохме отличен екип от експерти в областта, разполагащи с голям арсенал от специализирани инструменти за бърза и ефективна работа;

 • имаме професионални отношения с всеки от клиентите си и спазваме договорените предварително срокове за изпълнение;

 • разполагаме със собствени транспортни средства и можем да направим посещение директно в дома Ви на място за оглед;

 • цените на офертите ни са сред най-достъпните в бранша, а нивото на изпълнение - на експертно ниво.

Ако проявявате интерес за съдействие в реконструкцията на санитарния кът, свържете се с нашите оператори онлайн на Gaudi-ds и ще проведем беседа за допълнителна информация. Очакваме Ви!

Споделете чрез:

1 Коментара

 • Тодорка Петрова

  02.11.2017

  Търся да закупя ъглова хидровасажна вана със седалка размери 130х130 см.