Научете повече за етапите при ремонт на баня

Ако някой си мисли, че ремонтът на банята се свежда единствено до полагането на плочките и проектирането на В и К инсталацията, той дълбоко греши – всичко това се предшества от редица допълнителни дейности, които ще разгледаме в днешната ни статия, така че да започваме.

Подготовка за ремонта на банята

В подготвителната част трябва да определим от къде да започнем. За да се улесни задачата, ще вземем за основа стандартна ситуация и подробно ще обясним нейната последователност. Стъпка по стъпка, етапите ще бъдат в следните:

 • съставяне на план за проекта;
 • демонтаж на старото оборудване;
 • подготовка на повърхностите;
 • подмяна на системите за комуникация;
 • подравняване;
 • финална облицовка;
 • монтаж на обзавеждането.

Основни ремонтни дейности

В момента по създаването на плана за проекта е важно да се помни, че помещението на банята се счита за достатъчно сложно от техническа гледна точка, тъй като съдържа голям брой различни комуникации и планът трябва да е максимално подробен. Трябва да сме наясно с цялата ситуация, за да можем в последствие да знаем какво можем/не можем да направим.

Демонтаж на старото оборудване

След съставянето на план и предварителната оценка може да се пристъпи към работата. Началото винаги започва с демонтирането на всички В и К елементи. Важно е да запомните, че първо е необходимо изнасянето на цялото обзавеждане от помещението и всички други обемни елементи, които ще заемат от мястото за работа.

Подмяна на старите комуникации с нови

На този етап от работата е необходимо да бъдат премахнати всички стари тръби и окабеляването. Използвайте случая, да си смените и щранговете. По-нататък се извършва стъпка по стъпка полагането на нова В и К система. Много е важно да сме наясно с абсолютно всичко, което желаем да имаме като оборудване, за да прекараме необходимата комуникация за това. В последствие ще е много трудно и неудобно да преправяме системата.

Прекарване на ВиК

Подравняване

Ако за изравняване на стените често се ползва гипсокартон за частта около щранговете, канализационна тръба и въздуховода (където се включва вентилатора). Останалата част от стените се изравнява със замазка, като често се прави и хидроизолация. Правейки пода трябва да се съобразят броя сифони, съответно и наклоните. Не пестете от материали за пода - важно е да се направи хидроизолация, ще ви спести много пари в последствие.

Полагане на хидроизолация за баня

Довършителни дейности

Финална облицовка

В довършителния етап се извършва монтажа на облицовъчния материал, който е избран за декорация на помещението, обикновено това са плочките за стените и пода.

Лепене на плочки в банята

Монтаж на обзавеждането

Дойде моментът за монтирането на тоалетната, електрическите уреди, осветителните елементи, огледалото и цялото допълнително оборудване, заедно с мебелите, с което завършва и целият процес.

Споделете чрез:

1 Коментара

 • Avatar
  Тодорка Петрова
  ное 2, 2017

  Търся да закупя ъглова хидровасажна вана със седалка размери 130х130 см.

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: