Енергийна ефективност или как да пестим докато пазаруваме

Пестенето на електроенергия е от решаващо значение за всяко домакинство, защото намалява сметката. Добре познати са известните, но неефикасни, а понякога дори абсурдни съвети за икономия. За онези, които не искат да променят навиците си и да не влошават качеството си на живот, съществува проверено, сигурно и ефикасно решение.

 

Енергийна ефективност или как да спестите енергия и пари, без да се отказвате от удобствата

Най-сигурният начин да потребявате по-малко ток е да контролирате консумацията. Започнете с пазаруването. Високата енергийна ефективност все повече се налага като основен критерий при закупуването на електроуредите, защото тяхното използване струва по-малко. Посочена е на етикета и позволява предварително да изчислите как ще се отрази на сметките.

 

Критично и безпристрастно оценете сегашната си система за отопление и бялата техника, с която разполагате. Имайте предвид, че старите електроуреди харчат до 70% повече в сравнение с модерните продукти на пазара. Заменете ги със съвременни енергоспестяващи модели и намалете плащанията за комунални услуги.

Намалете бъдещите си сметки с по-ефективни продукти

Най-големите "вампири" на електроенергия са отоплението и бялата техника. Знаете ли, че на хладилника и климатика се пада половината от използваното електричество? А когато външата температура е много ниска, климатикът харчи повече от конвектора.

 

Конвектори

Удобно решение за отопление е конвекторът. Неговата отлична ефективност се дължи на превръщането на цялата използвана енергия в топлина. Покупката му е инвестиция, която в рамките на един отоплителен сезон възвръща вложените пари.

 

Предимството на конвекторите с марката Adax e, че са с по-дълги тела и с по-дълги нагреватели и осигуряват повече топлина. Благодарение на тази своя особеност, тялото работи на по-ниска температура и чрез повишаване на КПД-то на уреда се намалява консумацията на енергия.

 

За да пестите енергия при използването на конвектор, трябва да се съобразите с начина му на работа с продължителността на използване. Затова помещението трябва да отговаря на следните изисквания:

добра изолация;

отчитане на евентуални топлинни загуби;

отчитане на външната температура;

определяне на зададената температура - с понижаването й с един градус, консумацията намалява с около 7%

изчисляване на зададената единица мощност за помещението.

 

Сушилни

Сушилнята е друг необходим уред, особено ако живеете при влажен и студен климат или в дома си имате проблеми с влагата. На нея се падат приблизително 6% от електричеството.

 

На пръв поглед закупуването на евтина сушилня може да изглежда добра сделка. Но високите годишни експлоатационни разходи скоро ще превърнат "голямото спестяване" в кошмар. С енергийно-ефективен модел спестявате над 180 лева на година.

 

Предлаганите от Gaudi DS сушилни са предназначени за дрехи или кърпи. В зависимост от рамера се използват за сушенето на различно количество дрехи. Мощността е пропорционална на размера. Потреблението на електричество зависи от времето на използване. Така например, ако сушилня  мощност 300W функционира един час, ще употреби 300 W.

 

Имайте предвид, че когато покупната цена е по-висока, на практика плащате по-малко, тъй като експлоатационните разходи са ниски и в дългосрочен период излиза по-евтино. Затова винаги търсете високоефективни уреди, за да си осигурите отлично качество, функционалност, ниски консуми и дълъг период на експлоатация.

 

Осветление

Знаете ли, че ако подмените осветлението си с енергоспестяващо, ще спестите до 200 лева годишно? Закупуването на качествени енергоспестяващи лампи е още един начин за намаляване на сметката за ток, без да понижкава качеството на Вашето осветление.

 

Енергоспестяващите крушки работят на принципа на флуоресцентните лампи, но са малки, удобни и икономични. Осигуряват същата светлина като обикновените крушки, но изразходват само 25% ток и имат петнадесет пъти по-дълъг експлоатационен срок. Така например, ако е с мощност 20 W, осигурява същата светлина като крушка с жичка от 100 W.

 

Съществуват три основни вида:

 • компактни флуоресцентни;

 • халогенни;

 • светодиодни LED.

 

Въпреки по-високата им покупна цена, покупката им е рентабилна, защото ще понижите разходите си за електричество пред целия експлоатационен срок. Става въпрос за много изгодна инвестиция, възвръщаща разходите за половин година. Помнете, че реалната цена се формира от:

 • първоначалото плащане;

 • дългосрочните плащания за експлоатация през жизнения цикъл на продукта.

Защо да изберете Gaudi DS

Ние Ви предлагаме:

 • качество;

 • удобство;

 • разнообразна гама;

 • отлично обслужване;

 • консултация;

 • изгодни цени;

 • безплатна доставка;

 • гаранция.

 

Доверете се на нашия опит.

Повишете комфорта във Вашия дом и спестете - поръчайте онлайн!

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: