Как да пестим електроенергия

Ваканционният сезон е изпълнен с много топлина – не само от радостта, която сезонът носи, но и от началото на по-тъмните и по-студени дни, които изискват значително повече топлина и електричество, за да поддържат домовете топли и осветени.

Декември носи не само зимни бури, но и празници и събирания със семейства и приятели, което води до използване на повече ел. енергия. Отопление на домовете ни, декориране с празнични светлини, готвене на много на брой ястия – всичко това може да доведе до скокове в потреблението на енергия в жилищата. Как можем да спестим?

Цените на електроенергията през зимата

Преди да стигне до дома ви, електричеството се движи от генератора на електроенергия през преносната мрежа (големи електропроводи по селата) и през местните мрежи (електропроводи на вашата улица).

Когато много хора използват нагревателите си по време на рязко застудяване, компаниите за електропроводи се сблъскват с по-високи разходи, защото плащат такса за употребяване на преносната мрежа – а трябва да използват мрежата повече, ако много хора искат да се отопляват. Компаниите прехвърлят тези разходи върху търговците на дребно, които решават как да разпределят разходите върху потребителите.

В повечето случаи търговците на електроенергия я купуват от пазара на едро и я продават на потребителите. Когато плащате сметката си за отопление през зимата, парите ви не отиват само при вашия търговец на дребно – части от сметката ви също така плащат разходите за генериране на електричество и разходите за пренасянето му до дома ви.

Търговците на дребно имат редица възможности за това как да определят цените за потребителите. Някои решават да „изравнят“ ценовата си структура, т.е. да изберат една цена, която да ги покрива за промени в цените за една година. Други предават цената на електроенергията според времето, което потребителят я използва – често наричано договор за спот цена.

С други думи, масовото търсене на повече отопление през зимата води повече харчене на ток и съответно – до по-високите му цени.

Как да пестим електроенергия през зимата?

В България делът на домакинствата, използващи електрически отоплителни уреди (печки за отопление и радиатори), е най-голям. Другата част от домакинствата най-вече се снабдяват с електрическа енергия чрез климатични системи.

Проблемът и с двата вида отопление се състои в това колко много енергия харчат, което се отразява на цената. Ако искате да икономисвате, но не можете да решите с какво да се отоплявате през зимата:

  • Вземете си интелигентни термостати – интелигентните термостати са широко достъпни вече повече от десетилетие. Те могат да бъдат полезно надграждане за много системи за отопление и охлаждане, включително и климатиците, като намаляват сметките ви за комунални услуги, и същевременно поддържат дома ви комфортен;

  • Проверете радиаторите си – обезвъздушете радиаторите си или помолете инженер да го направи и инсталирайте термостатични радиаторни вентили върху тях, за да можете да изключвате радиаторите в стаи, които не използвате често;

  • Използвайте конвектори – конвекторите са добри енергоспестяващи устройства, не променят качеството на въздуха и не го изсушават. Те задействат отоплението на помещението относително бързо. Друго предимство на тези уреди е, че се монтират лесно и евтино, тъй като не са свързани към канализацията, а и поддръжката им е много икономична;

  • Проверете настройките на бойлера си – комбинираните бойлери понякога загряват предварително водата, така че да е готова да стигне по-бързо до крановете. Това е удобно, но ще кара бойлера ви да гори повече, отколкото е необходимо. Можете да попитате вашия сервизен техник дали настройките на вашия бойлер могат да бъдат превключени, за да се намали консумацията и да работят по-евтино, или да го направите сами.

Отопление през зимата

Ползи от пестенето на електроенергия през зимата

През 2022 се спекулира, че дневната тарифа на тока е можела да стане по-ниска от нощната тарифа. Обикновено е обратното, но е необходимо да се промени заради големите ни фотоволтаични мощности. Предвид това, хората започват да търсят методи за икономия на средствата си.

Освен че по-ефективното използване на електроенергия е един от най-бързите начини за спестяване на пари, то спомага и за други предимства на енергийната ефективност, които включват:

  • Защита на околната среда – енергийната ефективност е чудесен начин да намалите въглеродния си отпечатък. Прилагането на подобни мерки при нужда от отопление във вашия дом може значително да намали приноса ви за емисиите;

  • Икономически – енергийно ефективните покупки не трябва да се разглеждат като разход, а като инвестиция със спестявания на комунални услуги, които се натрупват през живота на продукта;

  • Ползи за обществена система – енергийната ефективност осигурява дългосрочни ползи чрез намаляване на общото търсене на електроенергия, защото намалява необходимостта от инвестиране в нова инфраструктура за производство и пренос на електроенергия;

  • Намаляване на рисковете – енергийната ефективност спомага за разнообразяване на портфейлите от комунални ресурси за отопление през зимата(и не само) и може да бъде защита срещу несигурността, свързана с колебанията в цените на горивата.

Споделете чрез: