Какъв кабел ни трябва за вентилатор за баня

Ремонт на банята - идеята звучи страхотно, но крайните резултати настъпват след безкрайно много усилия, положени в течение на седмици, а в някои случаи и повече… Доста хора не асоциират този вид ремонтни дейности с особено приятни емоции, като дори ги свързват с главоболие, тревоги и големи разходи. Истината е някъде по средата. Ако попаднем на опитни майстори, обновлението на санитарния възел ще протече по план, но ако това не се случи, ще ни се наложи да се сблъскаме със сериозни предизвикателства от различен характер. 

Вентилатор за баня

Какъв кабел е необходим за вентилатора в банята

Довършителните дейности често пъти се оказват и доста сложни. Като например лесния, на пръв поглед, монтаж на вентилатора в банята, който е сред финалните неща, за които трябва да се погрижим. За целта ще ни е нужен специален кабел, който да осъществява връзката между електричеството и приспособлението. Какъв да бъде той? 

На първо място, трябва да уточните каква дължина ще Ви е необходима - 0.5, 0.75, 1.5. Имайте предвид, че консумацията на ток в случая е минимална, тъй като не става дума за нагревателен уред, а за малко електромоторче. Ако разполагате с някаква схема, можете да я използвате, за да успеете да свържете вентилатора в банята, както трябва. 

Как да го инсталираме

След като сте си осигурили всичко необходимо за инсталацията на вентилаторното устройство в санитарното помещение, трябва да преминете и към неговия монтаж. Важно е да имате на разположение пълен набор от инструменти като отвертка, клещи, ножче, винтоверт, силикон и лепило. Стъпките за постигането на добър въздухообмен са следните:

 • Изключване ел. захранването, за да няма напрежение по кабела;

 • Свързване на вентилатора към въздухопровода;

 • Монтаж на тялото върху греди с добра стабилност;

 • Отбелязване на мястото, откъдето излиза парата;

 • Подсилване и поставяне на кабели;

 • Поставяне на лицевия панел на вентилатора и включване на захранването, след свързването на кабелите.

Възможно е да видите три жици - на нула, на фаза и на ключ. Важно е напречното сечение да съответства напълно на товара, което е важно правило при изискванията за проводници. Редно е да се обмисли и заземяване с цел защита, но това не бива да се прави чрез канализационни или отоплителни тръби. 

Защо да го купим от магазин Gaudi-DS

В онлайн магазин Gaudi-DS ще намерите различни видове вентилатори за баня, които се предлагат в следните разновидности:

 • С датчик за влага;

 • С датчик за присъствие;

 • С таймер;

 • Канални;

 • С автоматична клапа.

Предложенията са на водещи производители като Awenta, Cata, Pax, IDEA, MMotors и др. Заложете на високото качество и обърнете внимание дори и на най-малките детайли при обзавеждането на банята като вентилационната система и кабелите.

Споделете чрез: