Какво е технически камък? - как се прави

Техническият камък е напълно синтетична система за строителство на базата на естествения. Той е  лесен за употреба, ефективен и с много различни приложения, които ви позволяват да изведете дизайна на следващото ниво. Могат да се изработват както отделни детайли (мивки, плотове, орнаменти), в същото време и цялостни проекти (облицовки на бани, подове, фасади - целият интериор може да решен по този начин). Повърхността му може да е матирана, гланцирана или пък релефна - предлага се добър избор.

 

Какво представлява?

 

Той се прави на 90% рециклирани материали ( натурални), получени като остатъчен материал след обработката на натурални материали ( стъпала от мрамор, плотове и т.н. ). В повечето случаи той се прави на базата на мрамор или пък кварц. Останалите 10% представляват лепила и смоли, които спояват основната суровина (естествените камъни са напълно смлени) и придават на новопроизведения материал много голяма здравина (по-голяма от тази на мрамора или пък кварца).

 

Как изглежда първоначално?

 

Първоначалния му вид (след производството му), представляват големи напълно хомогенни блокове. След това от тях може да се направят всякакви варианти на плотове, стъпала, различни орнаменти, плочки и какво ли още не – спектърът е почти неизчерпаем. В най-общия случай се режат на листове с размер 200х300см, дебелината им е 2см - след това почти всички изделия се правят в следствие на разрязването на тези "плоскости".

 

Какви са неговите предимства?

 

  • По-голяма здравина (заради използваните смоли);
  • Огромно разнообразие от цветове и визия (може да се сложат всякакви оцветители);
  • Лесен за употреба (материалът е хомогенен, няма шупли или пък пропуквания). Може да си осигурите огромни площи без видими дефекти.

 

Какви видове има според състава им?

 

  • На мраморна основа

  • Той е по-мек е от този на кварцова и затова се използва предимно в банята (плотове за баня, прагове за душ кабини и т.н.). При този вариант е важно да се избягва досег с остри и твърди предмети (например ножове, тенджери, чуково и т.н.);
  • На кварцова основа

  • Кухненските плотове се правят най-често с технически камък на базата на кварц, защото е по-здрав и няма проблем с изпускането на твърди и остри предмети върху него (ножове и други домакински аксесоари.​ 
  •  

Как се обработва?

 

Обработката става посредством специализирани машини, често с диамантини (диамантът се използва за рязане на почти всички твърди материали с голяма прецизност).

Споделете чрез: