Гранитогрес или естествен камък? - за и против

Какви са отличителните им черти?

 

  • Гранитогресът е, бил той глазиран или неглазиран,  изкуствен материал,  който е изработен от изключително фини по състав глина, пясък, лепила, изграждащи  една плътна, непромокаема, плоча. Тя е подходяща за външно и вътрешно приложение и е студеноустойчива.
  • Естественият камък не се „произвежда”. Той идва от земята. Поради тази причина,  трябва да се очакват големи разлики в цвят и вени в рамките на една и съща плоча или пласт, наблюдават се и разлики в текстурата.

От тук идва въпроса - как да ги сравним? Защо да използваме единия продукт вместо другия?  Това зависи изцяло от ефекта, който търсим  и ситуацията, в която ще го използваме.

 

Защо да се насочим към гранитогрес?

 

Той е по-плътен, следователно по-здрав от теракотата или фаянса. Съставът на материала е един и същи на цвят в цялата плочка. Основните причини, поради които човек би избрал  греса и керамични плочки, че те изискват много по-малко внимание по отношение на поддръжката и по отношение на поставянето им. Другото е, че той има неизчерпаеми възможности от страна на визия, освен това предлага абсолютно всички текстури на естествените материали ( например мрамор, но за разлика от него е много по-твърд и устойчив на влага, знаем как понякога мрамора се пука и колко добре попива всякакви течности – трябва всеки сезон да се импрегнира).

А камъка, какви преимущества има той?


Натуралният материал идва от земята и е точният продукт, който керамиката копира. Това е оригиналът, но има някои характеристики за поддръжка, които трябва да бъдат взети предвид преди вземане на решение за покупка – константна поддръжка – импрегниране и полиране, иначе се губи тотално ефекта на плочата. Те могат да бъдат от много „меки” до много твърди (пример гранит). В зависимост от предназначението, трябва да се избере правилната плътност.

Каква е правилната поддръжка?

 

  • Как се поддържа изкуствения материал?

  • Да поддържаме правилно грес е много лесно. Почиствайте фугите с  прахосмукачка, за да ги поддържате чисти  и ако са светли да не потъмняват от мръсотията. Може да използвате всички стандартни препарати за почистване, които са достатъчно агресивни, за да се справят  с всякакъв вид мръсотии, но все пак не нараняват плочите.
  • Как да поддържаме естественото?

  • Правилна поддръжка за камък е същото, но резултатите ще варират в зависимост от инсталацията. Той трябва да бъде почистен и запечатан преди да го положим или непосредствено след това. Броя на слоевете импрегнант зависи от степента на наситеност на материала. Изисква се специална обработка с импрегнанти – за добра поддръжка е добре да се прави всяка година. Голямата разлика е, че гранитогреса и керамиката като цяло не се нуждаят от повторно импрегниране, докато естествения материали  трябва да се импрегнира ( преди това да се почисти ) отново и отново, в зависимост от неговото износване.

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: