Какво е клинкер и за къде е подходящ

Клинкерните плочки най-често се използват за облицовъчен материал на фасади или се полагат на пода. Те са изключително здрави поради високотемпературната им термична обработка и осигуряват дълъг експлоатационен период. Какви са особеностите им и техните предимства ще научим в следващите редове.


Какво е клинкер

Представлява огнеопорна и изключително чиста екструдирана глина, която е термично обработена при температура от 1200 °C. Готовият материал във вид на тухли или плочки е доста здрав и притежава множество различни положителни черти.

Характеристики и предимства:

  • висока температурна устойчивост - поради високотемпературната обработка, той притежава изключителна издръжливост и устойчивост на различни въздействия;

  • ниско влагопоглъщане - поради високата си плътност и безпореста структура, влагата не е в състояние да проникне през продукта. Така той става много издръжлив на излагане на водна и влажна среда и осигурява нужната защита;

  • чиста глина, без соли - тя е абсолютно екологична и естествена, не представляваща никаква опасност за хората или околната среда, защото в нея липсват каквито и да било соли и вредни вещества.

Приложения

Подходящи са за приложение както за вътрешно обзавеждане, така и за външно облицоване на фасади, басейни, пешеходни зони и много други. Те са приложими върху бетонни, пенобетонни и дървени основи, като изискването е последните да са равни и предварително подготвени за полагане. Дебелината варира от 9 до 25 мм и колкото цифрата е по-голяма, толкова нараства и здравината на изделието.

От друга страна, дизайна след приложение на клинкер придобива доста атрактивен вид, а самата сграда изглежда променена. Животът на този материал е приблизително 100 години и неговото приложение ще Ви спести бъдещи ремонтни дейности поне за дълъг период напред.

Защо да изберете този тип плочи

Защото те се характеризират с висока якост и устойчивост на силни удари и механични въздействия. Не избледняват от продължителната слънчева светлина и не се боят от студените минусови температури или летните горещини. Лесни са за полагане и притежават продължителен експлоатационен период. Цената им обаче също не е от най-ниските, но пък имайки предвид всички по-горе споменати технически способности, тя все пак си заслужава.

Ако сте в търсене на подобни изделия, заповядайте онлайн на Gaudi-ds, където имаме доста разновидности от този продукт и получавате възможност за избор както по цветове, така и по дизайн. Разбира се, ще напомним, че ако се нуждаете от професионално мнение, потърсете нашите експерти и те ще проведат индивидуална беседа с Вас за да разберат повече за нуждите Ви и да предложат подобаващо решение. Очакваме Ви!

Споделете чрез: