Какво е гранитогрес и какви са му характеристиките?

Кога е създаден и къде се ползва?

 Преди около 25 години, най – добрите производители на обзавеждане за банята ( а и не само ), италианците, създават познатия на всички днес гранитогрес. Въпросът , дали да използваме този материал за облицоване на стените, хола или пък навън е реторичен. Запознайте се с преимуществата и недостатъците на тези плочи и вземете своето решение.

 Какви са неговите характеристики - update 2023?

 Той се отличава с изключителна твърдост, здравина и устойчивост. Това го поставя моментално на предни позиции при избиране на облицовъчен материал за всички видове помещения. Именно неговата здравина и устойчивост го превръщат в подходящ материал за облицовка на външни фасади на сгради. Употребата му в закритите помещения е препоръчителна – именно заради неговото „дълголетие“ и здравина.

Покриването на пода с тези плочки осигурява сигурна защита от проникване на вода и какъвто и да е друг вид течност. Тази характеристика на материала го прави подходящ и за банята разбира се. Все още, голяма част от хората предпочитат да облицоват стените в мокрите помещения с фаянс или теракота.

Факт е, че фаянсът не се отличава с такава здравина, съответно при наличие на такова изискване другият материал излиза с едни гърди напред. Теракотата е с по – голяма твърдост, но все още не може да се мери по отношение на устойчивост с греса.

  

Как се работи с него?

 

Разрязването на материала се извършва с помощта на диамантено острие, което се навлажнява предварително. С правилните инструменти, този материал е лесен за работа. Изрязването на гранитогресните плочи е предпоставка за развихряне на въображението. При облицоването на стените, клиентите могат да изберат комбинация от различни цветове малки размери. Може да се избира между имитации на различни мазилки, дървесни декори и каменни повърхности. Видове средства за обработка:

  • Рязане с помощта на обикновена машина за плочки

  • Необходимо е все пак тя да е висок клас, да е достатъчно здрава (да не се огъват водачите) и да има необходимата дължина (при големите размери);
  • Работа с различни видове диамантини

  • Ползват дискове с различна твърдост за специфични/сложни изрязвания или пък оформяния;
  • Използване на водно рязане

  • Тези машини работят под голямо налягане и с изключителна точност, когато е необходим безупречен разрез - те са точни избор.

Колко е здрав?

 

Тези плочки са много здрави и са устойчиви на удари. Предметите, които могат да бъдат изтървани върху пода в банята трудно биха били в състояние на наранят повърхността или целостта им. За да бъдем честни с всички хора, които се колебаят дали да сложат гранитогрес в дома си ще споменем, че материалът се характеризира със задържането на по – ниски температури, причината е, че той е по-близо до камъка отколкото до теракотата.  Изборът на облицовъчни материали е изцяло във ваши ръце.

от Svetlin Bonev

Споделете чрез:

Горещи оферти