Как да премахнем минералните петна по тоалетната

Причината за натрупванията на отлагания върху мокрещите се повърхности в банята се крие в магнезия, калция и другите вещества, които се съдържат във високи концентрации на водата, правейки я по-твърда.


Минералните отлагания се намират в банята и по-специално по тоалетната, смесителите, душ кабините, плочките и т.н. – всичко, което се мокри. Проблемът обаче идва, когато трябва тези наслагвания да бъдат отстранени. В тази статия ще разгледаме вариант, в който можем да си приготвим в домашни условия препарат за почистване на тоалетната, умивалниците, смесителите и другите аксесоари, по които се натрупват петна.

Киселина

Някои слаби киселини успешно се справят с премахването на неприятната плака и по магазините има доста битови средства, борещи се с нея, но този проблем може да се реши и в домашни условия чрез използването на подръчни продукти. Такива чудодейни средства са:

  • оцет;

  • содата за хляб.

Оцетът и содата за хляб

Тези киселинносъдържащи продукти са евтини и ефективни средства, борещи се с варовиковите наслагвания. Те не са токсични в сравнение с вредните вещества, включени в състава на промишлените препарати. Но въпреки това доста успешно се справят с отстраняването на най-различните агресивни наслагвания върху керамичните и другите повърхности, от които са изработени санитарните принадлежности.

Подготовка

Содата за хляб и оцетът могат да отслабят твърдостта на водата и да отстранят отлаганията по повърхността. Необходимо е само да изплакнете проблемната зона и да нанесете разтвора. За получаване на почистващото средство е достатъчно да смесите вода с оцет и сода за хляб. С такова решение трябва да се покрие проблемната област и да не се отмива в рамките на 20-25 минути, а понякога дори и повече (в зависимост от количеството на натрупванията). С помощта на четка можете да почистите петната и да изплакнете с чиста вода.

Не на белината

Не се препоръчва използването на белината, като вещество за почистването на тоалетната от минералните петна, тъй като тя е доста силна и е опасна за кожата, така че ако я използвате, слагайте ръкавици. Също така пазете очите си, тъй като тя е много силна и може да увреди ретината. Горещо препоръчваме да не смесвате белината с амоняк, тъй като се отделят токсични газове.

Вземайки предвид, по-горе изброените негативни явления в следствие на използване на това вещество и при наличието на много други безвредни и лесни за приготвяне в домашни условия алтернативи, ние препоръчваме да кажете “не на белината”.

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: