Как да подберем цветовете в банята

Всеки човек индивидуално избира цвета в банята си, но предимно решението му се базира или от по-рано видени възможности, или само на лични предпочитания. Но именно правилният избор на нюанси може да отговори на вашите изисквания и напълно да промени помещението.

Те играят огромна роля, не само в общото оформление, но и в акцентирането към различни декори. За да стане обаче това възможно, трябва да разгледаме първо как влияят различните нюанси върху човешкото възприятие и какво искаме да постигнем.


Психология на цветовете

Бялото - бялата стая – чиста класика, особен шик и със сигурност помещение на трудолюбиви хора. Този тон ще изглежда идеално в стаи с по-големи размери, а ако правилно бъдат подбрани отенъците, тогава може малкото пространство визуално да се увеличи.

Черното - символизира елегантност и стилност. Всичко в този тон излъчва лукс и класика, особено ако се съчетае със златист отенък.

Червеното - доминиращият акцент, за който се счита в почти всеки дизайн, освежава и дори вълнува, а банята в червено и неговите отенъци ще бъде интересна за енергичните и решителни хора, които се нуждаят от ярък заряд всяка сутрин.

Оранжевото за санитарните помещения е много популярно, но се използва за по-големи пространства. Той повече от червеното може да създаде ефект на сближаване. С този акцент обаче не бива да се прекалява.

Зеленото действа успокояващо, но за подобен ефект е необходимо правилно да се подберат отенъците. Твърде яркото зелено не е подходящо в случая, тъй като то може да предизвика и неясни емоции, а леките нюанси на зелено в правилното съчетание с други акценти по-лесно ще даде положителен и много приятен резултат.

Синьото - не се препоръчва използването само на този нюанс, както и еднотонните фонове във всеки друг цвят. Трябва да бъдат избрани точните акценти за достигане на максимален ефект, хармония не само с помещението и бъдещия интериор, но и с личните Ви възприятия.

Размерите

Специалистите препоръчват следните параметри за санитарния кът:

• височина от пода до тавана — не по-малко от 2,5 м;

• височина на съседния на банята коридор — не по-малко от 2,1 м.

Какво искате да постигнете

Като цяло всичко зависи от това какъв е ефектът, който търсите. Можете да се ръководите от това с какъв характер сте и по неговите показатели да определите нюансите. Ако искате да постигнете уютна атмосфера, трябва да се придържате към някои фактори.

До голяма степен уютът зависи от малките неща – качеството на осветлението, температурата, изборът на материали, количеството на отделните детайли и много други.

Споделете чрез:

Напишете коментар

Всички полета са задължителни

Име:
E-mail: (Не се публикува)
Коментар: